Японското мъжко списание Spa! скандализира обществото в страната след като публикува класация на университетите спрямо това колко лесно техните студентки биха се съгласили да правят секс по време на парти.

Статията откроява 5 престижни колежа, чиито студентки са определени като "лесни", според тяхното държание и начин на обличане.

Бурните купони са честа практика сред студентите в Япония. Те обаче не са особено щастливи от подобни публикации и онлайн петиция бързо събра повече от 33 000 подписа.

„Бих желала да обединя хората и заедно да се изправим срещу статии като тази, за да се опитаме да спрем сексизма и неуважението към жените. Призоваваме списание Spa! да свали статията, да публикува официално извинение и да обещае повече да не използва думи, които третират жените като обект”, посочват организаторите на петицията, която привлече вниманието и на големи световни медии.

Нрави и обичаи: Юдзе - "жените за удоволствие" в Япония

 

Spa! бързо капитулираха под натиска и официално се извиниха „за използването на неподходящ език и за създаването на класацията, използвайки имената на реални университети. Отворени сме да приемем различни гледни точки по доста нашумяла в наши дни тема като секса”.

Публикацията на Spa! беше предшествана от друг сексистки скандал в образованието. Разследване на правителството през 2018 г. установи, че поне 9 медицински учебни заведения са манипулирали кандидатурите на студенти, за да бъде ограничен броят на учащите от женски пол.

Проучването показа още, че голям брой жени се отказват от изучаването на медицина именно поради тази причина.

Икономически добре развита като държава, Япония се отличава с лош рейтинг по отношение равенството между половете и заема 110-о място в класацията сред общо 149 държави. За сравнение, България е 18-та
.