Петнайсет души бяха убити, след като въоръжен мъж откри огън в училище в руския град Ижевск. Единайсет от жертвите са деца. Сред загиналите са и трима учители и двама охранители. 

Ранените са 24: двама възрастни и 22 деца.

В Република Удмуртия, чиято столица е Ижевск, е обявен тридневен траур.

Нападателят се казва Артьом Казанцев, на 34 години, бивш възпитаник на училището.

Говорителят на Следствения комитет Светлана Петренко съобщи: "Нападателят се е самоубил. До момента е установено, че е бил облечен с черна фланелка с нацистки символи и маска. Не е носил със себе си документи". 

Ръководителят на Република Удмуртия Алексадър Бречалов допълни: "Знаем, че се е водел на отчет в психоневрологичния диспансер. Има предположения, че се е придържал към нацистка идеология".

По непотвърдена информация, преди няколко години Казанцев е бил диагностициран с шизофрения. 

По информация на "Росгвардия" нападателят е бил въоръжен с два газови пистолета, преработени в бойни.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че президентът Владимир Путин изказва искрените си съболезнования на близките на жертвите и пожелава бързо възстановяване на ранените.

Песков посочи, че Путин е дал съответните разпореждания на федералните и регионалните власти и увери, че всички социални въпроси ще бъдат решени. Освен това говорителят на Кремъл опроверга появилата се през последните дни в някои медии информация, че руските граници ще бъда затворени във връзка с обявената в страната частична военна мобилизация. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук