Сега и Русия, следвайки Съединените щати излезе от Договора за открито небе. Според германския телевизионен канал N-TV това е удар по отношенията между Кремъл и НАТО, защото това е единственото споразумение, регулиращо разузнавателните полети над териториите на други държави, и един от стълбовете на доверието между Русия и трансатлантическия алианс.

В продължение на много години договорът за открито небе регулира военни разузнавателни полети над териториите на определени държави, припомня германският телевизионен канал N-TV. Сега обаче Русия го изоставя, следвайки САЩ - и това е „удар по отношенията между Кремъл и НАТО“.

С оттеглянето на САЩ и Русия от договора, най-важното споразумение за международните разузнавателни полети е на ръба на прекратяването. Вашингтон не прие предложението на Москва да запази договора, заяви руското външно министерство. Затова сега Русия започва процедурата за оттегляне от споразумението. От гледна точка на руската страна, САЩ се оттеглиха от договора, оправдавайки тази стъпка с измислени обвинения.

Оттеглянето на Вашингтон от важен за НАТО договор беше извършено през ноември. В същото време Русия също обяви прекратяване на участието си в споразумението. Обаче ядрената държава не губеше надежда до последния момент, че договорът все още може да бъде спасен.
Договорът за открито небе беше подписан през 1992 г. и влезе в сила през 2002 г., припомня германският телевизионен канал.

Споразумението позволява на участващите страни ежегодно да извършват определен брой договорени разузнавателни полети над части от други държави.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви в края на май, че САЩ ще се оттеглят от споразумението. Като причина за тази стъпка Вашингтон посочи нарушения на договора от Москва. Съобщението на САЩ породи международна загриженост и несигурност, тъй като Договорът за открито небе се счита за един от стълбовете на доверие между държавите от НАТО и Русия.

Според руския президент Владимир Путин САЩ дори не са обяснили защо са решили да напуснат договора. Страните от НАТО все още биха могли да продължат да летят над руска територия и да предават получената по този начин информация на американците. Напротив, Русия вече не можеше да получава данни за американската страна, подчерта Владимир Путин и призова Запада за честен диалог.

Както отбелязва N-TV, по-късно руският външен министър Сергей Лавров посочи условията Русия да остане в споразумението. На 12 ноември той поиска писмен ангажимент от страните от НАТО да не предават никакви данни на САЩ след разузнавателни полети над руска територия.

Той също така предупреди договорните партньори срещу отстъпки на исканията на САЩ да не позволяват на Русия да прелита американските военни бази в Европа. Москва подчерта, че това е грубо нарушение на договора.

Възможността да продължи да наблюдава действията на американците, например в Полша или Германия, остана привлекателна за Русия, благодарение на което Москва, въпреки сериозните съмнения, първоначално остана в споразумението.

Оттеглянето от Договора за отворено небе може да бъде последвано от още по-сериозен удар: бъдещето на последното голямо споразумение за ядрено оръжие, START III, все още не е решено. Споразумението ще изтече през февруари 2021 г., освен ако Русия и САЩ не се споразумеят да го удължат. Русия винаги е искала това - но засега без забележим успех, отбелязва германският телевизионен канал.

Както напомня N-TV, START III ограничава ядрените арсенали на двете страни. В миналото Байдън се обявява за удължаване на договора, но след като встъпи в длъжност на 20 януари, ще остане малко време за това. Ако споразумението изтече, за първи път от десетилетия вече няма да има договор, ограничаващ стратегическите арсенали, подчертава статията.