Дебютът на усъвършенствания немски танк Leopard 1A5 на въоръжение в украинските въоръжени сили в Купянско направление е завършил с поразяването на машината.

Само няколко седмици след прехвърлянето му в Киев, танкът унищожен от точен удар на руската артилерия, а екипажът му е избягал, съобщават световните издания.

Военният експерт Юрий Кнутов обяснява поразяването на германската машина с появата на специални части в руските въоръжени сили, специализирани в унищожаването на западна техника.

Кнутов смята, че край Купянск е свален именно модернизираният Leopard 1. Той се аргументира с това, че предишните версии на тези машини изобщо не са използвани от украинските въоръжени сили на този участък от фронта.

"Преди това "Леопарди-1" наистина не бяха използвани близо до Купянск. Украинските въоръжени сили започнаха да ги използват, защото има гориста местност, в която има възможност за маскировка. Освен това има пясъчна почва, а не подгизнала черна почва, в която тежки „Леопарди“, засядат“, заявява експертът.

Кнутов отбелязва, че изпратената на въоръжените сили на Украйна модификация на Leopard вече е изведена от въоръжение в самата Германия. Германците са реили да се откажат от него поради слаба броня и редица други недостатъци, казва Кнутов. 

Според експерта до пролетта на 2023 г. руската армия е създала няколко подразделения наведнъж, чиято задача е да унищожават западни танкове.

Бойците от тези части са преминали специално обучение и знаят как да унищожават всякакъв вид западна техника, било то Leopard, Challenger или Abrams.

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук