От ноември 2023 г. руските военновъздушни сили (ВВС) вероятно ще започнат да използват по-често 500-килограмовите касетъчни бомби РБК-500. Те са оборудвани с устройство за контролирано планиране. Това се казва в последния доклад на Британското разузнаване в X (Twitter), предава РБК-Украйна.

Както се отбелязва в сводката, в зависимост от варианта всяка РБК-500 изхвърля приблизително от 100 до 350 суббоеприпаса. На свой ред всеки подбоеприпас обикновено експлодира или на стотици високоскоростни фрагменти, или на единичен по-голям противотанков заряд.

Съобщава се, че РБК-500 са били разположени срещу украинските сили близо до Угледар и близо до Авдеевка в Донецка област.

Според Британското разузнаване съществува реална възможност, както и при други пускани от въздуха бомби, Русия наскоро да е интегрирала комплект УМПК, управляемо планиращо устройство, в РБК-500. Това позволява на самолета-носител да изхвърля боеприпаси на много километри от целта.

"Руските комплекти за планиращи бомби обикновено имат ниска точност. Въпреки това, поради големия брой суббоеприпаси, един РБК-500 може да има въздействие върху площ от няколкостотин метра, увеличавайки вероятността да причини поне някаква повреда на предвидената цел“, отбелязва британското министерство на отбраната.

Касетъчните бомби са вид боеприпаси, които при взрив освобождават така наречените суббоеприпаси (по-малки по размер). Обикновено се използват за унищожаване на личен състав и техника. Може да се използва за унищожаване на писти и електропроводи.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук