Къде в света се готвят да тестват ядрено оръжие? Не е необходимо ядреното оръжие да бъде използвано по време на война, за да има трайно въздействие.

През 20-и век са изпитани над 2000 такива оръжия, които оставят след себе си поколения наред последствия. Te засягат хората, общественото здраве и околната среда.

Американското правителство не е приключило с разчистването на последиците от изпитанията, приключили преди десетилетия, и възможността за подновяването им днес е реална.

Както У. Д. Хениган подробно описва в последната си публикация от поредицата „На ръба“ на Times Opinion, Съединените щати, Русия и Китай модернизират своите съоръжения за тестване. Нито една от страните не е провеждала ядрен опит, откакто всички те подписаха Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити през 1996 г.

Но Съединените щати и Китай така и не ратифицираха документа, а Русия отмени ратификацията си през ноември, което е стъпка назад за международния контрол на въоръженията.

Сега търговски сателитни изображения, предоставени от Planet Labs PBC, показват, че и трите водещи ядрени сили модернизират и разширяват инфраструктурата си за провеждане на изпитания, като през последните години добавят нови сгради, прокарват нови пътища и пробиват нови тунели.

Снимките, анализирани от Центъра за изследване на неразпространението на ядрени оръжия „Джеймс Мартин“ към Института за международни изследвания в Мидълбъри, не са доказателство за предстоящо изпитване, но показват, че се извършва подготовка, ако политическите лидери някога решат да дадат зелена светлина.

Съединените щати твърдят, че са прозрачни по отношение на разширяването на дейността си в Невада, където преди това са провели 928 ядрени опита.

Тя изгражда модерна подземна лаборатория, в която се провеждат подкритични тестове или експерименти, при които се използват експлозиви върху компоненти на оръжие, но не се стига до задействане на верижна ядрена реакция. Според Националната администрация за ядрена сигурност околните помощни съоръжения са предназначени за „сигурност, храна, жилища и административни нужди“ на персонала на място.

Руският полигон Нова Земя се намира на архипелаг в Северния ледовит океан.

Ново строителство се вижда в няколко входа на тунели, пробити в склона на планинската верига там, близо до която са проведени много тестове от 1955 до 1990 г. Наскоро беше завършено строителството на най-голямото съоръжение в базата, както и на помощни съоръжения и нови пътища.

Най-големите промени може би са настъпили в обширния обект Лоп Нур в Северозападен Китай.

През декември „Ню Йорк Таймс“ публикува разследване, в което подробно се описва какво са научили експертите. От 2017 г. насам само в основната опорна база са добавени или ремонтирани повече от 30 сгради. Китайците са пробили и нови вертикални шахти, които могат да приемат по-големи ядрени опити в сравнение с по-старата хоризонтална тунелна мрежа.

Преди светът отново да тръгне по този път, е важно да видим и разберем как изпитването продължава да влияе на планетата и нейните народи днес.

За да улесни това, Хениган ни превежда през историята на изпитванията.

Макар че повечето тестове са проведени в далечните краища на цивилизацията, тяхното наследство е трайно.

То е видно от хроничните заболявания и раковите заболявания, които са широко разпространени сред околното население и може би сега най-добре могат да се видят в селските райони на Арканзас.

Имигрантите от Маршаловите острови, които са се заселили в района, както и техните потомци, се оценяват на около 2 % от населението; на тези жители се дължат 38 % от смъртните случаи там през първите четири месеца на коронавирусната пандемия. Хениган пътува дотам, за да разкаже тяхната история.

Съединените щати все още не са поднесли официално извинение за широко разпространеното заразяване, което е повлияло на живота на всички маршалци, а вместо това са изплатили „пълно и окончателно“ споразумение години преди да бъдат известни истинските разходи. Маршалците, както и американците, заболели от последиците от наземните тестове в Ню Мексико и Невада, проведени между 1945 и 1962 г., заслужават справедливост.

Вместо това Конгресът позволи на Закона за компенсация на радиационното облъчване да изтече по-рано този месец, оставяйки хиляди уранови миньори, атомни ветерани и жертви на тестове без федерална подкрепа.

За първи път от 34 години насам правителството обърна гръб на американците, заболели от излагане на радиация по време на добива и изпитанията на ядрени оръжия в САЩ по време на Студената война.

Повече политици трябва да подкрепят законопроекта, чиито съавтори са сенаторите Джош Хоули (Р-Мисури), Бен Рей Луджан (Д-Ню Мексико) и други, за да разширят и удължат тази животоспасяваща помощ.

Освен тестовете, историята ни казва, че наличието дори на едно ядрено оръжие на Земята крие риск от инциденти и грешки в комуникацията, които могат да означават Армагедон.

По време на Студената война човешките същества за щастие са се намесвали, за да предотвратят подобна катастрофа. Знаем обаче какви са последствията от изпитанията и тези грешки никога не бива да се повтарят.

Източник: The New York Times / Превод:SafeNews