Хиляди румънци и ВИП гости от цял свят отдават днес последна почит на крал Михай Първи, който почина миналата седмица в Швейцария на 96-годишната възраст, съобщават медиите в северната ни съседка. Преди погребението ковчегът с тленните останки на бившия монарх бе изложен за поклонение първо в двореца Пелеш в курорта Синая, а след това в Кралския дворец в Букурещ.

Ковчегът с тялото на Михай Първи бе изложен за поклонение в голямата зала на Кралския дворец в Букурещ, недалеч от мястото, където той издава заповедта за арест на пронацисткия лидер маршал Йон Антонеску на 23 август 1944 г., когато Румъния преминава на страната на Съюзниците през Втората световна война.

 


Михай Първи управлява Румъния два пъти, преди да бъде принуден да абдикира от комунистите през 1947 г. Десетилетия наред той живее в изгнание - до 1992 г., и връща румънския си паспорт едва през 1997 г. - осем години след рухването на комунизма.

 

Кралският двор на Румъния съобщи списък на присъстващите на погребението. Да отдадат почит пристигнаха представители на кралските фамилии на Великобритания, Швеция, Испания, Белгия, Йордания, Люксембург, Лихтенщайн, Бахрейн, България, Гърция, Сърбия, Албания, Франция, Италия, Португалия.

Присъстват и представители на императорските фамилии на Русия, Австрия, и Германия.