Генералният щаб на Канада изслуша доклад на разузнаването, който подчертава грешни изчисления в прогнозите относно способността на Русия да попълни арсеналите си с боеприпаси, пишат западни медии.

Първоначално се смяташе, че с интензивността на бойните действия, наблюдавана по време на украинския конфликт, руската индустрия след 2-3 месеца ще бъде изправена пред невъзможността да попълни разходите за артилерийски боеприпаси от различни калибри и ракети с една трета. 

Сега обаче се оказва, че „в прогнозите се е прокраднала грешка“.

Началникът на Генералния щаб на Канада Уейн Ейър в интервю за местна радиостанция каза, че Отава не е очаквала, че Русия има способността бързо да попълни своя арсенал от боеприпаси.

По думите на канадския генерал, украинският опит се взема под внимание от канадския Генерален щаб. И въз основа на този опит се стигна до заключението, че ако канадската армия започне да хаби своите боеприпаси със сравнима интензивност във въоръжен конфликт, тогава отбранителната индустрия физически няма да може да попълни арсеналите.

Самата Канада подчертава, че от началото на украинския въоръжен конфликт предприятията в страната „не са произвели нито един допълнителен снаряд с калибър 155 mm“.

Да припомним, че по-рано на Запад обявиха предполагаемата „готовност на Пхенян да достави оръжие и боеприпаси на Русия“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук