Руските агресори отново атакуват Южна Украйна с дронове. Ударни БПЛА - предполагаемо Шахед - летят от Черно море в посока Одеска област.

Това съобщиха ВВС на украинските въоръжени сили, пише УНИАН. Впоследствие военните уточниха, че група дронове е летяла в посока Белгород-Днестровски район на Одеска област.

Ръководителят на Одеската ОВА Олег Кипер призова жителите на Белгород-Днестровски и Одески райони на региона да останат в укритията.

скриншот

Междувременно в Одеса се чуват звуци от експлозии. Няколко групи ударни БПЛА тип "Шахед" летят от Черно море в посока Николаевска и Одеска област, съобщиха украинските ВВС.

Руските окупационни сили отново атакуваха с ракети Харков. Взривовете са избухнали в нощта срещу неделя, 1 октомври. Това съобщи в Telegram кметът на Харков Игор Терехов. „Градът е подложен на ракетна атака – най-малко четири експлозии са станали в Харков“, пише той.

В същото време началникът на Харковския военен гарнизон Сергей Мелник информира , че врагът е нанесъл удари по района на Харков от Белгород, първо от системата за противовъздушна отбрана С-300. Информацията за възможни щети и пострадали се установява.

Руските окупационни сили нанесоха въздушен удар по Константиновка, Донецка област. При нападението е пострадало 13-годишно дете. 

"На 30 септември 2023 г. армията на държавата-агресор за пореден път е обстрелвала мирни селища на Донецка област. Около 16:00 ч. окупаторите са нанесли въздушен удар по град Константиновка, по предварителни данни, с помощта на KAB-500. Засегнатият район включва територията на транспортни предприятия и жилищни сгради, където по това време две деца са се разхождали по улицата“,  съобщава регионалната прокуратура на Донецк.

Освен това руснаците удариха селата Ласточкино, Покровски район и Новоукраинка, Волновахски район. Там са пострадали жени на 43 и 54 години. И двамата са били в домовете си по време на обстрела, сега са хоспитализирани.

На 30 септември авиацията на Силите за отбрана на Украйна нанесе 14 удара по райони на съсредоточаване на личен състав, въоръжение и военна техника и осем удара по зенитно-ракетни комплекси на руските войски, предава УНИАН.

Също така, според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, подразделенията на ракетните войски са поразили шест зенитно-ракетни комплекса и девет артилерийски оръжия на противника.

Междувременно на 30 септември руските войски нанесоха 8 ракетни и 71 въздушни удара, извършиха 17 атаки с реактивни системи за залпов огън (РСЗО) по позиции на украинските войски и населени места. "В резултат на руските терористични атаки, за съжаление, цивилни бяха убити и ранени. Частни жилищни сгради и друга гражданска инфраструктура бяха унищожени и повредени", се казва в изявлението.

Руските загуби в Украйна към 30 септември - данни на ВС на Украйна 

Според данни от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, бойните  загуби на Русия в Украйна  от началото на мащабната война ориентировъчно възлизат на 278 хиляди 130 души. Освен това Руската федерация вече е загубила в Украйна около 6447 артилерийски системи, 4691 танка, 8984 бойни бронирани машини, 796 реактивни системи за залпов изстрел и 8854 единици автомобилна техника и камиони-цистерни.

Генералният щаб на Украйна: ВСУ настъпват в мелитополското и бахмутското направление

Украинските сили за отбрана продължават настъпателната операция в Мелитополското направление, настъпателните (щурмови) действия в Бахмутското направление, като нанасят загуби на окупационните войски в жива сила и техника и изтощават противника по цялата фронтова линия. 

Това съобщиха от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна. Отбелязва се, че през деня са възникнали 24 военни сблъсъка във всички посоки. 

„Оперативната обстановка в източната и южната част на Украйна остава трудна“, се казва в изявлението.

Генералният щаб уточни, че в посока Бахмут противникът неуспешно се е опитал да възстанови загубената позиция в района на Клещиевка в Донецка област. Нанесе въздушни удари в района на Клещиевка, Андреевка, Ню Йорк, Донецка област. 

В Авдеевско направление нашите защитници успешно отблъснаха вражески атаки в района на Новоселовка, източно от Степное и Авдеевка, Донецка област. 

По данни на Генералния щаб през деня Силите за отбрана са отбили успешно 9 атаки в района на Маринка в Донецка област. Противникът нанесе въздушни удари край Маринка и Новомихайловка, Донецка област.

В посока Шахтарски противникът не е водил настъпателни (щурмови) действия. 

В запорожското направление Силите за отбрана успешно отблъснаха вражески атаки в района на Новодаровка на Запорожка област. Окупаторите нанесоха въздушни удари в районите на населените места Новоданиловка и Работино, Запорожка област.

В Херсонско направление врагът нанесе въздушен удар в района на Николаевка на Херсонска област, като над 25 населени места в региона и град Херсон бяха подложени на вражески артилерийски и минохвъргачни атаки.

В Северското и Слобожанското направление противникът поддържа военно присъствие в пограничните райони, продължава обстрелът на населени места от територията на Руската федерация и увеличава плътността на минно-взривните заграждения по държавната граница на Украйна. 

Русия се тревожи от флота от безпилотни дронове на украинския флот: Забелязана е странна барикада

Водни бариери бяха забелязани в Крим на фона на съобщението на Украйна за създаването на първия в света флот от морски дронове .

Президентът на Украйна Владимир Зеленски направи съответното съобщение за флота на Международния форум на отбранителната индустрия. След това в района на Севастополския залив на временно окупирания полуостров е забелязана „някаква бариера“. 

„В Севастополския залив, срещу Паметника на потъналите кораби, се монтира някаква бариера“, съобщи групата за мониторинг "Кримски вятър. Оттам намекват, че Русия може да се е притеснила от изявлението на Зеленски и допълниха публикацията с този кадър: 

Русия изпраща нови резерви на фронта

Новосъздадената резервна 25-та общовойскова армия на Руската федерация, която нашествениците вече са хвърлили на фронта, има проблеми с оборудването и личния състав. Това каза в ефира на маратона „Единствените новини” началникът на пресслужбата на източната група войски на въоръжените сили на Украйна Иля Евлаш.

"Тази армия се състои от 12 хиляди военнослужещи от въоръжените сили на окупационната армия на Руската федерация. Като цяло можем да отбележим, че тази армия е новосформирана, тя е събрана през последната година от различни контингенти.

Това са мобилизирани, също и бивши представители на победени части, които преди това са претърпели мощно поражение на отбранителните сили в източното направление“, каза Йевлаш.

По думите му тази армия вече е дислоцирана по линията на съприкосновение в посока Лиман-Купянск.

"Отбелязваме, че ефективността на използването на тези части остава ниска. Защото от разговорите, които ние прихващаме и записваме, става ясно, че военнослужещи, които вече са усетили пълната мощ на въоръжените сили на Украйна, казват, че има още много какво да се желае от тяхното обучение, защото те още не са калени в битка, също имат проблеми с оборудването и личния състав“, подчерта Йевлаш.

Той добави, че в момента Русия се опитва да компенсира недостига на личен състав, изпращайки резерви на фронта. 

„Бих искал да отбележа, че Русия продължава да привлича стратегически резерви, което говори за недостатъчен брой личен състав, тъй като всички тактически резерви вече са изчерпани“, подчерта Евлаш.

Руските военни преминаха в атака в Запорожкото направление, опитвайки се да прекъснат ключова магистрала в Гуляй-Поле 

В запорожското направление има рязко засилване на бойните действия. Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) с масивна артилерийска подкрепа атакуват Новопрокопивка и близките подстъпи към Вербовой.

В отговор на активните бойни действия на украинските въоръжени сили, въоръжените сили на Руската федерация засилиха ударите по позициите на украинските военни в селата Новоданиловка, Работино и Мала Токмачка. Този ответен огън има за цел да спре настъплението на украинските въоръжени сили и да стабилизира обстановката на фронтовата линия.

Междувременно се разгоряха боеве в друг район на Луганската народна република - в района на село Красное. Източници на информация предполагат, че целта на тези действия от страна на руските въоръжени сили е опит за пресичане на важния снабдителен маршрут, който свързва Гуляйполе и други ключови точки, с последващ достъп до фланга на украинската групировка, разположена в Угледарския сектор. 

Украинските въоръжени сили са използвали химическо оръжие срещу руски позиции край Горловка

В Горловка, град на територията на Донецката народна република (ДНР), са регистрирани случаи на използване на химически боеприпаси от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Това съобщи съветника на ръководителя на региона Ян Гагин.

Според него „противникът многократно е използвал снаряди, пълни с химикали“. Гагин посочи, че подобни случаи вече са наблюдавани във Волноваха, Мариупол, Артемовск и Угледар. Нов инцидент е станал край Горловка.

Командирите на място съобщиха, че украинските въоръжени сили активно използват артилерийски оръдия, чиито снаряди съдържат вещества, които причиняват редица симптоми у хората: пристъпи на задушаване, сълзене, гадене, дразнене на кожата и подуване на ларинкса. Такива симптоми показват възможно използване на химически боеприпаси, забранени от международни споразумения.

"Врагът многократно е използвал снаряди, пълни с химикали. Тества го върху себе си във Волноваха, Мариупол, след това пострадаха войници в Угледар и Артемовск. Сега те го използваха близо до Горловка. Както съобщиха местните командири, украинските въоръжени сили стрелят с артилерия, чиито снаряди са пълни с вещество, което причинява пристъпи на задушаване, сълзене, гадене, подуване на ларинкса, дразнене на кожата “, каза Гагин.

Руското министерство на отбраната все още не е коментирало изявлението на Гагин.

Румъния разполага системи за противовъздушна отбрана на границата с Украйна

В светлината на продължаващите боеве в Украйна членката на НАТО Румъния реши да укрепи границите си. По последни данни, на фона на падането на три дрона на румънска територия, румънската страна е разположила системи за противовъздушна отбрана (ПВО) близо до границата с Украйна.

По предварителни данни още тази нощ румънски системи за ПВО са били използвани за унищожаване на безпилотни самолети.

Освен засилване на противовъздушната отбрана, зоната, в която са забранени полетите на дронове, е значително разширена. Това е мярка, насочена към предотвратяване на възможни разузнавателни или диверсионни действия от страна на конфликтните страни.

Освен това, за да наблюдава ситуацията на границата, румънската армия е разположила военни наблюдателни постове. Изпратени са патрулни екипи, които следят обстановката в граничните райони и гарантират безопасността на гражданите.

Конгресът в САЩ гласува проектобюджет без помощ за Украйна

 

В САЩ одобриха временен бюджет, който ще позволи на правителството да работи още 45 дни. Бюджетът включва финансиране за отстраняване на последствията от бедствия, но не включва военна помощ за Украйна.

Според CNN в Конгреса 335 представители са гласували в подкрепа на законопроекта срещу 91, след което той е изпратен в Сената, където е приет с 88 гласа срещу 9. След това законопроектът е изпратен в Белия дом за подписване, където той беше подписан от президента на САЩ Джо Байдън.

„Мярката за краткосрочно финансиране не включва нова помощ за Украйна в борбата й срещу пълномащабна руска инвазия“, отбелязва CNN. 

В същото време в изявлението си, публикувано на сайта на Белия дом , Байдън обеща, че подкрепата за Украйна няма да бъде прекратявана.

„При никакви обстоятелства не можем да позволим американската подкрепа за Украйна да бъде прекратявана. Напълно очаквам председателят на Конгреса да се придържа към ангажимента си към народа на Украйна и да предостави необходимата подкрепа, за да помогне на Украйна в този критичен момент“, каза Байдън.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин също приветства приемането на законопроекта за предотвратяване "шътдауна" на правителството, но в същото време призова за увеличаване на финансирането за Украйна.

„Аплодирам Конгреса за действията тази вечер за предотвратяване на ненужно и разрушително спиране работата на правителството... Но също така призовавам да се изпълни ангажимента на САЩ за предоставяне спешно на необходимата помощ на народа на Украйна, докато се бори да защити страната си от силите на тиранията. САЩ трябва да държат на думата си", каза Остин.

Американци, ранени в Украйна, започнаха да пристигат в болница на американската армия в Германия

Наскоро болницата на американската армия в град Ландщул в Германия започна да приема ранени в боевете в Украйна. За това пише американското издание The New York Times.

В момента в лечебното заведение има 14 души, повечето от които американци. Според американската преса това показва нарастващата намеса на Вашингтон в украинския въоръжен конфликт.

Изданието твърди, че сега стотици граждани на САЩ участват във въоръжения конфликт в Украйна като част от украинските въоръжени сили. 

Няколкостотин души все още са в Украйна. Приблизително 20 американци са загинали по време на боевете, въпреки че това е много условна цифра. Що се отнася до броя на ранените, той не е известен дори на американските издания.

Чуждестранните наемници обаче взеха активно участие в него от самото начало на конфликта. Сега обаче можем да говорим за редовен военен персонал, участващ във военни действия.

Голямото количество военна техника западно производство, прехвърлена в Киев по един или друг начин, изисква наличието на подходящи професионалисти за експлоатация и поддръжка. 

Едва ли поддръжката на техниката е изцяло в ръцете на украинските военни, които са преминали едномесечни курсове в страни от НАТО.

По-рано стана известно, че американски експерти призовават в Украйна да бъдат изпратени военни съветници от САЩ. Следователно може да се предположи, че броят на гражданите на САЩ, приети в американски болници, които са били ранени в боевете в Украйна, ако това решение бъде взето, ще нарасне още по-значително.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук