Една жена трябвало да си носи чертожна линия в централата на ФБР, за да може да пляска с нея през ръцете  агент Джеймс Хендрикс, когато той посягал към бедрата и гърдите й. Друга се прибрала разтреперена, след като той я дръпнал за ухото и я целунал по бузата по време на среща при закрити врати, предава bg-voice.com

През 2018 г. Хендрикс започнал да ръководи полевия офис на ФБР в Олбани, Ню Йорк, и колегите му го определиха като „ловък хищник“, който гледал похотливо жените на работното място, докосвал ги неподходящо и си поискал от една секс в конферентна зала, гласи новоизлязъл федерален доклад, получен от The Associated Press.

Хендрикс се оттеглил тихомълком от ръководния пост през миналата година, след като Службата на генералния инспектор (Office of Inspector General, OIG) – вътрешният надзор на Министерството на правосъдието – заключи, че е тормозил сексуално осем подчинени жени в един от най-злободневните известни случаи на сексуално посегателство във ФБР

Хендрикс беше сред няколкото висши служители на ФБР, споменати в разследване на АП миналата година, което установи практика началници да избягват дисциплинарни наказания и да се пенсионират с пълни привилегии, дори след като твърденията за сексуално нарушение срещу тях са били подплатени.

ФБР заяви, че не може да обсъжда случая на Хендрикс, но че „поддържа политика на нулева толерантност към сексуален тормоз и се ангажира да насърчава безопасна работна среда, където всички наши служители се оценяват, защитават и уважават“.

50-годишният Хендрикс, който сега списва блог на правоохранителните органи, не отговори на повикванията, търсещи коментар. Той каза на разследващите, че обвинителите му или са интерпретирали погрешно действията му, или са преувеличили поведението му и че той не е бил привлечен сексуално от тях.

„Това е грозен, грозен списък с кирливи ризи, които бяха уж извадени, и това наистина ме боли и наистина ме разочарова“, каза той.
Подробностите за сексуалния тормоз на Хендрикс – очертани в доклад от 52 страници, получен съгласно Закона за свобода на информацията – не са докладвани по-рано. OIG затъмнява името на Хендрикс в доклада, но той е идентифициран от служители на реда, запознати с неговия случай.

Въз основа на интервюта с повече от дузина служители на ФБР, докладът проследява тормоза, осъществяван от Хендрикс, до времето му в централата на ФБР, където той е бил началник на секция в Дирекция „Оръжия за масово унищожение“. Той бе издигнат през 2018 г., до началник на полевия офис в Олбани, където ръководи над 200 агенти и други служители на ФБР. Шестима от обвинителите му бяха в Олбани, а двама бяха във Вашингтон.

Някои негови колеги смятат, че държанието му е било просто тип „южен джентълмен“, но други казват, че той рутинно е преминавал границата, станал е „супер лекомислен“ покрай жените и „неспособен да се спре“ да ги тормози.

Колеги съобщиха на разследващите, че той се е обградил с „харем“ с привлекателни жени, обръщал е внимание на високи токчета и гърди и е бил известен с това, че се надвесва на жени агенти, докато вървят по коридора.

В служебни разговори, в които участват жени, Хендрикс променял „стойката на тялото и ъгъла на главата си, за да се взира в гърдите и телата им по начин, изчислен да избегне да бъде видян“, се казва в доклада на OIG. Агентите от мъжки и женски пол казаха на следователите, че са издържали това „като условие за просто общуване със своя шеф“.

Дори колегите от мъжки пол на Хендрикс го смятали за „гаден“ и един описва как той симулира мастурбация веднъж, когато привлекателна жена напуска стаята. Но както много жени агенти, те не го докладвали от страх от отмъщение.

Веднъж Хендрикс помолиб подчинена жена да седне на пътническата седалка на превозно средство, „за да мога да си играя с тази красива коса“. По-късно той попитал същата жена защо не носи къси панталони в офиса и тя казала „защото това би било неподходящо.“ Обяснила, че не е докладвала Хендрикс, защото цялата й работа изисква неговото одобрение и „тя иска да бъде успешен в работата“.

Друга жена каза на разследващите, че Хендрикс я е притискалл да имат сексуални отношения и че е известно, че е отмъстителен и „избутва“ хора, които са правели нещо против волята му.

Политиката на ФБР позволява на надзорниците да осъществяват сексуални отношения с подчинените, но изисква те да бъдат разкрити, така че ръководството „може да определи дали коригиращи действия, като преназначаване, са необходими, за да се предотврати това да повлияе на мисиите на ФБР“.

Службата на генералния инспектор обаче заяви, че „дисбалансът на властта между висшестоящите и подчинените може да постави под въпрос консенсусния характер на романтичните или интимните отношения“.