Нападения и самоубийствен атентат в Кабул белязаха парламентарните избори в Афганистан. На места гласуването ще продължи и утре заради технически проблеми. В столицата загинаха най-малко 15 души, жертвите на атаките в други градове са 13. Още преди началото на вота талибаните и "Ислямска държава" заплашиха да блокират изборите.

Афганистанците изглежда пренебрегнаха заплахите на екстремистите и се наредиха на опашки за гласуват. Една трета от близо 19 000 секции не отвориха врати от съображения за сигурност. Нововъведената биометрична система не беше единственото препятствие. Мохамад Яхия, наблюдател на изборите в Афганистан: Започнахме с два часа закъснение. Това беше първият проблем. Вторият беше,че в началото на вота нямаше охрана. Трябваше да се инсталира и IT-система. Ето защо имаме инциденти със сигурността в Кабул и на други места.

Тези избори се провеждат с три години закъснение. 2 500 кандидати пожелaха да се състезават за 250 места в парламента.10 от тях загубиха живота си при нападения. Изборите в провинция Кандахар бяха отложени с една седмица, след като в четвъртък там бяха зястреляни шефовете на разузнаването и полицията.