Между 200 и 300 хиляди демонстранти се включиха в митинг в парка Тамар в бизнес зоната на Хонконг, съобщи пред Radio Television Hong Kong (RTHK) Джими Шъм, активист на движението Фронт за граждански права на човека. Масовата акция беше посветена на петата годишнина от протестите Occupy Central, които през 2014 г. станаха известни и като "Революцията на чадърите".

Днес в 19:15 ч. местно време организаторите започнаха да излъчват видеозаписи с ключови моменти от протестите срещу законопроекта за екстрадицията, който отприщи вълна от недоволство.

Множеството скандираше лозунги в подкрепа на своите искания. Паметта на активистите, които сложиха край на живота си в знак на протест срещу политиката на китайските власти, беше почетена с минута мълчание.

Припомняме, протестиращите издигнаха пет основни искания. Освен отмяната на закона за екстрадицията, те настояват да бъдат освободени арестуваните участници в масовите акции, протестите от 12 юни да не бъдат наричани "масови безредици", да се разследват проявите на полицейско насилие, да се проведат преки избори за местната администрация и за законодателната власт. Демонстрантите настояват всички пет искания да бъдат изпълнени.

Акцията в парка Тамар приключи преждевременно - около час след началото си, тъй като участниците се опасяваха от нови прояви на полицейско насилие.