Просто искал да има повече пари и независимост. Карал се с майка си, имал проблеми в училище, но не смятал, че в Австрия някой го дискриминира. Банална история - поредният глуповат кандидат-джихадист, който за съжаление изби и рани мнозина в австрийската столица.

Според полицията, атентатът във Виена, при който бяха убити четирима души, а ранените наброяват 22, е извършен само от един човек. Куйтим Ф. засега е единственият, чиято самоличност е известна на широката общественост.

Както знаете - 20-годишният мъж, чиито родители са от Северна Македония и притежават двойно македонско и австрийско гражданство, беше убит от силите за сигурност по време на терористичната атака във Виена. Куйтим Ф. е бил въоръжен с автоматична пушка и мачете, с увит около кръста камуфлажен пояс с експлозиви.

Той е роден във Виена, а майка му и баща му са от тетовското село Челопек. А както твърдят някои медии, сред жертвите на Куйтим е друг младеж от Северна Македония - Неджип Вренези от Велеща, близо до Струга. Неджип попаднал под дъжда от куршуми, когато излязъл да пуши пред ресторанта.

Австрийската полиция добре познава Куйтим Ф., който вече е лежал в затвора след радикализиране и неуспешен опит да се присъедини към "Ислямска държава" в Сирия. Когато бил на 18 години, Куйтим решил да стане джихадист и заедно с приятеля си Бурат К. поел към турско-сирийската граница.

За разлика от Бурат, той дори успял да достигне целта си и да се приюти в заслон. Заслонът бил като миша дупка - без баня, без тоалетна и без вода, разказва по време на процеса адвокатът на Куйтим Ф.

На това дело става ясно, че и двамата младежи, родени във Виена, всъщност не са се чувствали по никакъв начин обезправени в Австрия. С исляма се запознали по време пубертета и постепенно му се отдали. Самият Куйтим тогава казва нещо, което звучи като разкаяние: "В края на 2016 г. влязох в грешната джамия".

По онова време Куйтим имал сериозни проблеми в училище, а вкъщи често се карал с майка си. "Исках да бъда възможно най-далеч от дома", обяснява по време на процеса бъдещият терорист. На въпроса на съдията: "И какво очаквахте от "Ислямска държава"?", Куйтим Ф. отговаря: "Очаквах по-добър живот. Собствен апартамент и собствени доходи".

На 1 септември 2018 г. Куйтим се отправя към Сирия, а само два дни по-късно турската полиция го арестува в споменатото скривалище. Четири месеца го държат в следствен арест, а после, по време на процеса, кандидат-джихадистът непрекъснато повтаря, че е бил готов да се бори за каузата на "Ислямска държава".

Защитата призовава съдебния състав да прояви снизхождение. Адвокатът му възкликва: "Как може да се промени идеологията на един атентатор-самоубиец? Едва ли с високи глоби… Трябва да се промени начинът му на мислене".

Тези аргументи не убеждават особено съдията, който решава да осъди двамата кандидат-джихадисти на по 22 месеца лишаване от свобода. Мотивацията му: не бива да се позволява на "Ислямска държава" да промива мозъците на младите хора. Куйтим влиза в затвора през април 2019-а, но през декември миналата година е помилван и освободен.

Предупреждението на съдията за промиването на мозъци се оказва зловещо пророчество.