Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи в Туитър, че напуска днешното заседание на Европейския съвет, след като е научила, че неин сътрудник е дал тази сутрин положителна проба за Ковид-19.


Това стана ясно броени минути след срещата на шефката на ЕК с премиера на България Бойко Борисов, с който обсъдиха бъдещето на електроцентралите, които работят на въглища.
 

Фон дер Лайен пристигна днес следобед в сградата на Съвета и бе показана в заседателната зала, където разговаря с държавни и правителствени ръководители при спазване на всички противоепидемични изисквания, включително и с българския премиер."Току що бях информирана, че член на моя офис е дал положителна проба за COVID-19 тази сутрин. Моят тест е негативен. Въпреки това, като предпазна мярка, аз незабавно напуснах заседанието на Европейския съвет, за да се самоизолирам", написа фон дер Лайен в Туитър.  

БЛИЦ припомня, че това не е първият път, когато шефът на ЕК се подлага на самоизолация. Това се случи за първи път на 5 октомври

Според действащите белгийски разпоредби самоизолацията след контакт с лице, за което е потвърдено, че е заразено с коронавирус, трябва да продължи седем дни, през които трябва да се получат два отрицателни теста.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!