Президентът на САЩ Джо Байдън е заявил, че руският лидер Владимир Путин никога не е виждал санкции, подобни на тези, които Вашингтон подготвя в случай на изостряне на ситуацията около Украйна.

Той заяви това на пресконференция (вижте по-надолу пълния запис) по повод първата годишнина от президентството си, съобщават световните издания.

На въпроса защо заплахата от нови ограничения трябва да засегне руския президент, ръководителят на Белия дом отговори: "Защото той никога не е виждал санкции като тези, които обещах да наложа, ако предприеме тази стъпка".

Президентът на САЩ също така е обещал на Русия "катастрофа", ако се стигне до ескалация около Украйна.

"Ако Русия продължи да завладява Украйна, това ще бъде катастрофа за нея", заявява Байдън на пресконференцията. Според него, "ако те (руснаците) направят това, както в средносрочен, така и в дългосрочен план, ще трябва да платят висока цена за това".

Байдън разкрива и един от възможните механизми за санкции, които заплашват Русия. Той иска да забрани на руските банки да извършват каквито и да било транзакции с долари.

Така един от вариантите за рестриктивни мерки е изключването на американската валута от руската икономическа система.

Джо Байдън обаче изразява мнение, че подобна мярка ще навреди на световната икономика, а и на американската.

"Искам ясно да заявя, че сериозното налагане на санкции върху транзакциите в долари или други неща ще има негативни последици и за САЩ, негативни последици за света, опустошителни за Русия", казва президентът.

Президентът на САЩ Джо Байдън е заявил, че руският му колега Владимир Путин е изправен пред "суров избор" - ескалация на ситуацията около Украйна или дипломатическо решение на ситуацията. Американският лидер направи това изявление по време на пресконференцията.

"Путин е изправен пред суров избор - деескалация и дипломация или конфронтация и последствия", казва Байдън.

Джо Байдън заявява на пресконференцията, че последните три кръга от преговорите с Русия по въпросите на сигурността не са довели до никакви резултати. 

Превод и редакция: БЛИЦ