Очаква се тежка първа среща на американския президент Доналд Тръмп с европейските му съюзници след решението му да въведе мита върху стоманата и алуминия и санкции за търговия с Иран. Германският канцлер Ангела Меркел се готви за трудни дискусии на лидерския форум на Г7 в Канада. А френският президент Еманюел Макрон обясни с цитат от Бисмарк защо не иска да коментира разговорите си с Тръмп.

Форумът на Г7 в Шарлевоа, Канада, ще започне в петък с обсъждане на икономическия растеж и търговията. Няма как тогава дискусиите да не са трудни, заяви Ангела Меркел пред Бундестага. Тя изрази песимизъм за обща позиция на лидерите на най-развитите икономики в края на срещата им. Както и за вероятността да убеди Доналд Тръмп да се откаже от митата върху стоманата и алуминия и санкциите по отношение на Иран.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Аз, разбира се, ще се опитам да говоря с американския президент за всичките ни разминавания, особено за Иран и митата.

Френският президент пък очаква полезна и честна размяна на реплики с Тръмп. Еманюел Макрон обаче отказа да потвърди, че последният телефонен разговор с американския му колега - за митата, е бил ужасен:

Еманюел Макрон, президент на Франция: Както е казал Бисмарк, ако обясним на хората как се правят надениците, те най-вероятно няма да продължат да ги ядат. Затова обичам хората да виждат вече сготвеното ястие и не съм убеден, че каквато и да било информация от кухнята, би помогнала да им хареса.

Великобритания няма да подпише търговско споразумение със Съединените щати, ако то не отговаря на интересите ѝ, заяви британският министър на търговия...
 

По повод американските мита Еврокомисията обяви, че ще е готова с ответни мерки идния месец. А външните министри на Германия, Франция и Великобритания настояха в общо писмо до Вашингтон Евросъюзът да бъде изключен от санкции заради търговия с Иран.

В Берлин Ангела Меркел обаче призна, че Европа ще трябва да се оправя сама на международната сцена. Тя се обяви за диалог с Русия:

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Подкрепям преговорите с Русия, въпреки различията ни.

Възстановяването на формата Г-8 обаче е немислимо - анексирането на Крим прави невъзможно повторното приемане на Москва в клуба на най-развитите държави.