Русия заплаши да отговори на САЩ за изгонените от администрацията на бившия американски президент Барак Обама 35 руски дипломати, ако не им бъде върнато иззето при този случай дипломатическо имущество. 

Това обяви помощника на руския президент Владимир Путин Юрий Ушаков, цитиран от ТАСС. 

В края на миналата година САЩ обяви за персона нон грата 35 руски дипломати и наложи санкции на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ), както и Федералната служба за сигурност (ФСБ) заради участието им според администрацията на Обама в хакерски действия срещу политически организации във връзка с президентските избори в САЩ през ноември.

Тогава Путин отказа да наложи ответни мерки на САЩ, като обяви, че с тези си действия Америка иска да предизвика реакцията на Русия, но няма да се получи. Ситуацията обаче явно се е променила. 

"Ние очакваме да ни бъде върнато руско дипломатическо имущество, незаконно конфискувано преди Нова година от предишните американски власти", каза днес Юрий Ушаков.

"Решихме да не отговаряме веднага на това грубо отношение, но никой още не е отменил принципа на взаимност в дипломацията... Нашето търпение не е безгранично", заяви той.

По думите му руският външен министър Сергей Лавров е повдигнал въпроса за дипломатическото имущество по време на посещението си във Вашингтон тази седмица.

Ушаков каза, че Русия още през декември миналата година е предупредила САЩ, че "е необходимо ситуацията да се върне в изходната точка".

"Ако това не бъде направено, разбира се, на дневен ред ще бъдат ответни мерки от руска страна", посочи той.