Русия изпрати въздушни десантчици като част от миротворческия контингент на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) в Казахстан, заяви ОДКС, съобщават руските медии.

"Миротворчески контингент на Организацията на договора за колективна сигурност бе изпратен в Казахстан за ограничен срок с цел да стабилизира и нормализира ситуацията", заяви ОДКС в съобщение, споделено в Телеграм от говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Както БЛИЦ съобщи в сряда президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев поиска помощ от съюзниците в отбранителния съюз около Русия за потушаване на безредиците в страната, които той определи като "терористична заплаха".В миротворческия контингент ще вземат участие войници от още четири бивши съветски републики.

Над 1000 души са ранени при демонстрациите в Казахстан през последните няколко дни, предаде Франс прес, като се позова на данни на казахстанското здравно министерство.
  Близо 400 от ранените са хоспитализирани. В интензивно отделение са 62 души.

По последни данни протестиращите са убили 13 полицаи, като двама дори са обезглавени, а ранените служители на реда са над 300, предават казахстански медии, цитирайки говорител на комендатурата на Алма-ати.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!