Украинският външен министър Дмитрий Кулеба заяви, че броят на руските войски, разположени по границата на страната на Украйна, не е достатъчен за мащабна атака.

Киев и Западът обвиниха Русия, че струпва десетки хиляди войници по украинската граница в подготовка за евентуална инвазия и че се стреми да дестабилизира бившата съветска република.

"Броят на руските войски, събрани по границата на Украйна и окупираните територии на Украйна, е голям", заяви Кулеба, визирайки анексирания от Москва Крим и контролираните от сепаратистите части на Източна Украйна.

Той заяви пред репортери, че "това представлява заплаха за Украйна", но е "недостатъчно за пълномащабно настъпление". Кулеба допълни, че Русия все още е способна да увеличи с течение на времето разполагането на сили до "достатъчно ниво". 

Коментарите му са в контраст с тези на западните съюзници на Киев, включително САЩ, които предупредиха, че Русия може да атакува във всеки един момент.

Въпреки това Кулеба заяви, че Украйна е "на една вълна" с Вашингтон и останалите партньори в оценката на рисковете за сигурността и ситуацията.

Министърът обвини Москва, че работи за "дестабилизирането на Украйна" чрез "разпространяване на паника" и "провеждане на кибератаки". Този месец Киев обвини Русия, че е извършила мащабна кибератака срещу правителствени уебсайтове, а Великобритания заяви, че разполага с доказателства за руски заговор за установяване на прокремълско ръководство в Украйна.

Кулеба добави, че САЩ са "съгласували" с Украйна отговорите си на предложенията на Русия относно исканията по въпросите за сигурността и те са приемливи за Киев.

"Важно е дипломатическият път на контактите с Русия да продължи да работи. Докато дипломатите говорят, оръжията мълчат", заяви Кулеба.  

Междувременно се появиха кадри, които разкриват, че украинската армия провежда серия от учения заради нарастващото напрежение с руската армия на границата.

Преди минути стана ясно, че се провеждат учения с открит огън.

Съединените щати доставиха 300 противотанкови ракети Javelin на Украйна, съобщава Fox News.

По-рано украинското министерство на отбраната съобщи, че в страната е пристигнала нова партида американска военна помощ от съвременна техника и боеприпаси за отбранителни цели.

"Доставената нова партида помощ включва 300 ракети Javelin", каза каналът.

Първата партида от 90 тона различни оръжия от САЩ пристигна в Украйна на 22 януари, а на следващия ден друг самолет кацна на летище Бориспол с военна помощ от САЩ. Според публикацията на NV става дума за M141 Bunker Defeat Munition, или SMAW-D, ръчни гранатомети за еднократна употреба, както и партида противотанкови системи Javelin.

Държавният департамент обяви готовността си да увеличи военната помощ на украинските власти. В същото време САЩ и НАТО също влошават ситуацията в региона, увеличавайки военната активност там.

Както по-рано посочи руският външен министър Сергей Лавров, доставката на оръжие и пристигането на западни военни инструктори може да тласнат Киев към "военни приключения", което представлява пряка заплаха за сигурността на Русия. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!