2016-та е най-горещата регистрирана година на планетата след ново покачване на температура за трета поредна година, съобщават световни агенции. Учените са категорични, че човешката дейност е основната причина за климатичните изменения.
За първи път от най-малко 1880 година, когато започват да се правят подобни проучвания, е регистрирано най-голямото затопляне на Земята, отбелязват три агенции. Данните са изнесени от НАСА, Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания (NOAA) и Метеорологичната служба на Великобритания.

Учените предупреждават, че трябва да очакваме още по-голямо покачване на температурата на планетата през следващите години. От началото на XXI пет пъти беше регистрирано глобално покачване на температурата за година - 2005, 2010, 2014, 2015 и 2016 г. Според NOAA температурата на земята и на повърхността на океана е с 0,94 градуса по Целзий над средните нива през XX век и с 0,04 градуса по Целзий по-висока в сравнение с 2015 година.

Агенцията отбелязва, че всеки от първите 8 месеца от миналата година са били с рекордни температури. С използването на независими методи НАСА е установила, че средната температура по света през 2016 година е 0,99 градуса по Целзий по-висока в сравнение със средата на XX век (НАСА и NOAA използват различна методология и са изследвали различен базов период). Рекордно високи температури са регистрирани в Далечния изток, Аляска, Западна Канада, части от Източен САЩ, Централна Америка, северната част на Южна Америка, части от Австралия, Сибир и Южна Азия.

Отчетени са температурни рекорди като 42,7 градуса по Целзий в Претория, ЮАР, през януари, 44,6 градуса в Тайланд на 28 април, 51 градуса в Индия през май и 54 градуса в Кувейт през юли. Учените и световни лидери са обезпокоени от дългосрочната тенденция към покачване на температурата на планетата.