В средата на тази седмица е най-атрактивният метеоритен дъжд за тази година, съобщава НАСА. Той идва от метеоритния поток Джеминиди, като неговите първи "участници" вече се виждат от време на време по нощния небосклон.

Тази година пикът на метеоритния дъжд ще е в нощта между 13 и 14 декември. През това време астрономите очакват средно по един метеорит на минута. Активността ще продължи доста време - от около 19:30 ч. на 13 до изгрева на 14 декември. Най-голямата активност ще е около 4 ч. сутринта на 14 декември.

Астрономите допълват, че за разлика от Персеидите през август метеоритите от Джеминиди няма да бъдат скривани заради ярка луна. Единствената пречка ще бъдат евентуални облаци, като метеоритите ще могат да се наблюдават и с невъоръжено око. Най-добре е наблюдението да се осъществява извън града или най-малкото далеч от улично осветление. Разбира се, явлението ще продължи и в дните след това, но интензивността ще намалява.

Метеоритите ще са видими по почти целия небосклон в Северното полукълбо на Земята. Те ще летят в най-различни посоки, като освен това може да има по-слаби метеорити от три други потока. Тези от Джеиминиди ще могат да се проследят обратно до около съзвездието Близнаци, уточнява Vesti.bg.

Потокът Джеминиди произлиза от разпадането на скалист обект, наречен 3200 Phaeton. Смята се, че той е бил или комета, или астероид, който се разпада. Открит е през 1983 г., като тази година Земята ще премине най-близо до него от откриването му досега.