Американската космическа агенция съобщи, че първият пилотиран полет на космическия кораб Crew Dragon, създаден от SpaceX, се отлага от месец април на месец юни 2019 година. Пилотираният полет на другия кораб – Boeing CTS-100 Starliner, планиран за месец август също 2019 година.

Първоначалните планове бяха първите полети на тези космически кораби да се състоят в края на 2016 – началото на 2017 години. Но поради възникнали различни проблеми, излитането на космическите апарати бе многократно отлагано. Сега NASA съобщи, че е възнамерява всеки месец редовно да съобщава за предстоящите космически полети и допълва, че най-вероятно, те ще бъдат отлагани още.

Безпилотните полети на корабите на SpaceX и Boeing са планирани съответно за месец януари и месец март. След тях ще бъдат осъществени тестови пилотирани полети, при които астронавтите ще остават на Международната космическа станция по две седмици. Първите дългосрочни шестмесечни експедиции до МКС са планирани за месец август и декември 2019 година.

През 2010 година NASA стартира програма за стимулиране разработването на частни космически кораби, които могат да транспортират американските астронавти до МКС. Те трябва да заместят предишните Space Shuttle и руските Союз. След около 6 месеца ще станат ясни резултатите от тази програма.