Мъж помоли адвоката си да го „депортира“ в България, след като няколко коли в Колерейн, Северна Ирландия,  малко след освобождаване от затвора, пише Belfast Telegraph.

Борис Борисов (29 г.), който нямал постоянен адрес в Белфаст, се появи в белезници на подсъдимата скамейка в Колерайнския магистратен съд, където той призна кражба и вандализъм на превозни средства в града.

Окръжният съдия Петър Кинг отбеляза, че Борисов е "звезда" във Facebook страницата на града във връзка с ареста му след дълъг списък с инциденти в Колерейн в неделя, 17 ноември.

Подсъдимият се призна за виновен по седем обвинения, включително пет за взлом на превозни средства, както и за кражба с ключ за автомобил, а също така на палто за 40 паунда и 4 паунда в брой.

Прокурорът заяви, че на 17 ноември полицаите били натоварени със задачата да проверят  "Грейндж Роуд"в Колерейн след съобщения, че мъж е опитвал вратите на коли в района. Подсъдимият е бил намерен и е станало ясно, че в него има предмети, включително ключове за автомобил, свързани с паркирано превозно средство в близка алея.

Адвокатът на нашенеца Дервин Харви заяви, че подсъдимият току-що е бил освободен от затвора предишния петък, родом е от България и няма семейство или роднини на местно ниво.

Адвокатът каза, че Борисов е бил в Англия и след това е дошъл в Северна Ирландия.

Адвокатът заяви, че подсъдимият смятал, че може да работи в сектора на сигурността, но когато това не се случило, той започнал с дребните престъпление и влязъл в затвора за един месец.

Г-н Харви каза: „Той отчаяно иска да се върне в България. Моли се да го депортираме по някакъв начин, но това е извън моя капацитет, извън моята заплата“. Съдия Кинг добави: "... и моята".

Г-н Харви каза, че Борисов се е озовал на улицата без пари. Адвокатът заяви, че той няма право на обезщетения и няма как да си осигури настаняване.

Съдия Кинг заяви, че е ясно, че подсъдимият иска да се върне в България, но добави: "Нямам механизъм, който да разпорежда това." Чрез преводач той каза на Борисов, че е дошъл във Великобритания „по собствена воля“ и ще трябва да напусне „по собствена воля“.

Съдия Кинг каза, че криминалното досие може да доведе подсъдимия до вниманието на имиграционните, които "може да решат, че присъствието ви във Великобритания вече не е добре дошло".

Съдията заяви, че Борисов е подновил безобразията в рамките на часове след освобождаването си от зотвора и го осъди на още два месеца затвор за престъпленията в Колерейн.

Превод: БЛИЦ