Милиони хора в САЩ са без здравни застраховки, а избирателите определят здравеопазването като проблем номер едно. Сериозна болест като COVID-19 може да ги докара до фалит, дори и да имат застраховка – ако тя не е добра.

Синът на починалата от коронавирус наша сънародничка в Питсбърг казва, че тя отказала да отиде на лекар, защото нямала застраховка и се притеснявала от сметката.

Как обаче се справят другите ни сънародници в САЩ?

Нели Стайкова живее в Сан Франциско. Кара такси, но от две седмици си е вкъщи заради карантината. В Америка няма задължително здравно осигуряване за всички. Застраховките са много скъпи – някои работодатели поемат част от тях, други не.

„Тук няма здравни застраховки. Тук, колкото издържим. По принцип ние българите сме живи хора, жилави, така че опитваме се да оцелеем“, разказва Стайкова.

Новият вирус и затворените граници създават още един проблем за нея. Жената е оперирана преди месеци в България, а сега доставките на лекарства са затруднени: „Сега ми свършват и лекарствата. По много, много дълъг начин, някак си стигнаха до мен, пак от България защото нямам как да си ги купя от тук“.

Според ново проучване 54% от американците се страхуват точно от здравните сметки, ако се разболеят от COVID-19. Големият проблем е най-вече за тези, които нямат здравни застраховки.

Сенатор изчисли, че само тестът за коронавируса може да струва до 1300 долара. Конгресът прие спешен закон, че тестването ще е безплатно за хората без здравни застраховки.

Очаква се отново да отворят борсите за здравни застраховки по „Обамакеър“. Те са тези, които дават субсидии на хората с ниски и средни доходи и срещу които недоволстват републиканците. Друга опция са обществените здравните центрове, където се плаща в зависимост от доходите.

А най-критично остава положението в щата Ню Йорк – с 44 хиляди заразени и бързо растящ брой на смъртните случаи. Кметът на Ню Йорк прогнозира, че половината население в града може да бъде заразено.