Ежедневно хиляди български туристи продължават да влизат в Турция от България със собствените си превозни средства и туристически автобуси, за да пазаруват, пише "Марица", позовавайки се на турската агенция Ихляс Хабер. 

Нашенци не смогват да носят пълните си чанти и пазарски колички, като задоволяват много от нуждите си от Одрин, от храна до облекло. Обичайна гледка е българи да пълнят до горе багажниците на автомобилите си или багажните отделения на автобусите.

Бонусите са важни! 200 лв. Спорт и 1500 лв. Казино

Заради поредното поевтиняване на турската лира 1 български лев тези дни се разменя приблизително за 10 турски лири. По официални данни на БНБ, днес един лев се разменя за 9.77 турски лири.

По тази причина голяма част от пазара в граничния град Одрин се състои от български туристи.

Докато идващите за пазаруване туристи заявяват, че задоволяват повечето си нужди от Одрин, гражданите на Одрин се оплакват, че не могат да пазаруват и покупателната им способност е намаляла значително, заради икономическата криза в страната.

Наджие Ахмет, която идва от България сподели: „Ще пазарувам за децата и ще търся да купя подаръци за близките. Следващата седмица пак ще дойда, за да пазарувам стоки от първа необходимост.“

Друга българска туристка Ангелина Йорданова заяви, че е дошла с приятелки и са задоволили всичките си нужди от града - от дрехи до сирене. Те заявиха, че цените са по-евтини от тези в България, като качеството на повечето стоки е много добро. 

Бурак Карагюлоглу, търговец на пазара заяви, че 99 процента от клиентите са български туристи и бизнесът им е много добър.

Новинарската агенция АНКА отбелязва, че цената на картофите и лука на пазара в Одрин се е увеличила до 15 лири за килограм (1,53 лв/кг). Една от причините за увеличението на някои стоки в района е голямото търсене от страна на чуждестранните купувачи.

По този повод турският гражданин Азиз Йоздил, който пазаруваше на пазара, се оплака: „Ние сме пенсионери. Преди беше по-евтино, имахме по-голяма покупателна способност, но сега можем да купуваме все по малко.“

Сабрие Фидан също сподели: "Всичко е много скъпо. Не можем да си позволим да пазаруваме както българските комшии. Миналата седмица цената беше 10, после стана 12, сега е 15 лири. Въпреки това купих малко лук и картофи, какво да се прави. Все по-трудно си изкарваме прехраната."

Хасан Сезгин заяви: „15 лири са много висока цена. Но не може без картофи и лук. Това са основни продукти. Докато преди взимахме по 5 килограма, сега купуваме съвсем малко. Наистина е висока цена за някой, който работи за минимална заплата“, заключи той.

Продавачът в магазин на пазара, Диндар Челаплер заявяви: "Ние купуваме и продаваме от пазара на едро. Цените непрекъснато се покачват. Нямаме представа следващия ден със какво ще се сблъскваме. Не смогваме да променяме етикетите с цените в магазина. Гражданите купуват все по малко според бюджета си", допълни той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук