Мнозина българи, които ще атакуват гръцките плажове през уикенда, алармираха, че са подали онлайн заявка още в неделя-понеделник, но не са получили QR код. Няма страшно, съобщава Марица.бг.

Системата явно обработва заявките според обявената дата на влизане в Гърция, а не според датата на подаване. Хора от Пазарджик съобщиха, че ще пътуват утре за Халкидики. Подали са заявление днес сутринта и след кратко време вече са имали QR код.

Както е известно, той е задължителен за влизане в южната ни съседка, но засега граничните служби не си сдават много зор в проверките.

Отворени са летищата в Гърция за полети от повечето европейски държави (без Великобритания и Швеция). Първите туристи кацнаха по островите.

Работят и големите фериботни пристанища в Игуменица и Патра.

Точно по летищата и круизните кораби ще е засиленият контрол, съобщават медии в Гърция. На помощ там са изпратени допълнително 126 лекари от армията, които ще правят тестове на случаен принцип.


В същото време стана ясно, че и днес на ГККП "Маказа" ще бъдат пропускани граждани, които имат QR код. Пунктът работи и няма колони от автомобили.

Припомняме, от гръцкото посолството в София съобщиха, че влизането на всички граждани през сухопътните граници от България към Гърция ще бъде възможно само през ГКПП "Кулата-Промахон" и то само с QR код, който ще се издава след попълнена онлайн декларация.

Тези, които имат код, издаден за пункт "Маказа", обаче ще могат да преминат и днес.

Припомняме, от вчера, 1 юли, всички пристигащи в Гърция задължително трябва да попълнят специален онлайн формуляр и то поне 48 часа преди влизането в страната, за да получат код за влизане.

Още вчера на ГКПП "Кулата" трафикът от камиони стана сериозен, като се образува близо 4 км опашка. Колони от леки автомобили нямаше.
Пътуващи се притесняват, че правилата се променят постоянно.

Днес няколко километра опашка от автомобили се образува тази сутрин преди граничния пункт "Кулата" за влизане в Гърция, пише standartnews.com.

Тежкотоварните автомобили стигнаха близо пет километра. Движението се осъществява поетапно. Патрули на "Пътна полиция" регулираха движението и пропускаха по няколко превозни средства да навлизат наведнъж към пункта, предаде БНТ.

Въпреки, че бяха подготвени с необходимите документи, туристите бяха изнервени, че им се налага да чакат повече от час, за да преминат границата.

Гръцките власти съветват кодът да бъде изпринтен на хартиен носител, тъй като така проверката ще става по-бързо. Липсата на QR код ще се санкционира с 500 евро, а отказалите PCR тест няма да бъдат допускани в страната, съобщиха от гръцкото посолство в София.

А най-големи опашки се очакват през почивните дни, когато много туристи потеглят на път за морето. Като основните причини за забавянето ще бъдат струпването на всички туристи само на един пункт и по-дългата проверка на преминаващите заради сканирането на QR кодовете.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!