Нашествие на глигани в Рим се превърна в основна тема на кампанията за местните избори. Кметицата на италианската столица, която се надява да бъде преизбрана през октомври, обвини опонентите си за дивите прасета, които обикалят по улиците в някои от кварталите. 

В последните години глигани се настаниха в Рим, привлечени от купищата боклук, които е натрупан около неизхвърлени контейнери. Кметицата обвини управата на областта Лацио, в която влиза и Рим, регионалните власти обаче категорично отхвърлят обвиненията. 

"Страхувам се… Сега няма глигани, но когато дойдат се страхувам. Не се случва само един път, а много често. Веднъж ги видях, докато изхвърлях боклука. Те тръгнаха след мен, защото носех торба с отпадъци… Оставих я и избягах…", разказва Роса Карлети.

"Дивите свине винаги се разхождат тук, но ние сме внимателни... Не се страхуваме, защото знаем, че няма да ни нападнат, но винаги се държим на безопасно разстояние от тях, защото ако случайно има майка с прасенцата си, рискуваме да бъдем нападнати", посочва Леонардо Дзеноби.