Председателят на германския християндемократически съюз (ХДС) Фридрих Мерц разпали голям скандал в Германия, след като обвини украинските бежанци в  "социален туризъм" съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Мерц заяви пред всекидневника "Билд":

"Сега сме свидетели на социален туризъм на тези бежанци в Германия, много от които се възползват" от системата. Наследникът на Ангела Меркел обвини украинците, че пътуват напред-назад между Украйна и Германия, за да получават помощи.

"Тук имаме проблем, който се влошава", предупреди Мерц, чиято партия води в социологическите проучвания пред "Зелените" и ГСДП на Олаф Шолц.

В Германия са регистрирани близо милион бежанци, избягали от Украйна след началото на руското нашествие преди седем месеца, въпреки че "значителен брой" от тях не са останали в страната, посочи на 23 август Министерството на вътрешните работи.

Тези изявления предизвикаха критики, особено в правителството:

"Привличането на внимание на гърба на украински жени и деца, избягали от бомбите и танковете на Путин, е жалко", каза за "Билд" министърката на вътрешните работи Нанси Фезер. "Ако хората пътуват между Германия и Украйна, понякога рискувайки живота си, това не е социален туризъм. Може би е просто загриженост за роднини, съпруг или баща, или за собствената си страна?", добави в "Туитър" министърът на правосъдието Марко Бушман.

"Говоренето за социален туризъм разрушава сплотеността, която имахме досега в подкрепа на Украйна и посрещане на бежанците. Тези, които правят такива изявления, нямат чувство за отговорност и съпричастност", заяви от своя страна председателят на комисията по външни работи на Бундестага Михаел Рот.

Популярният всекидневник "Билд" обвини Мерц в "популизъм на гърба на най-слабите" само няколко дни преди предстоящите регионални избори.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук