Бразилският президент Жаир Болсонару обяви, че британският премиер Борис Джонсън, с когото се срещна тази седмица в Ню Йорк, го бил помолил за "спешно" споразумение за доставка на хранителен продукт, който липсва във Великобритания, съобщава "Ройтерс".

Болсонару, говорейки в седмичното си интернет предаване пред поддръжници, не е посочил името на продукта, но каза, че е предал искането на Джонсън на своя земеделски министър Тереза ​​Кристина.

"Той иска спешно споразумение с нас за внос на някаква храна, която липсва в Англия", отбеляза той.

Ужасът на Острова расте: Магазините са празни! Ще става и по-зле

Британското посолство в Бразилия обаче оспори разказа на Болсонару, като заяви, че казаното от бразилския президент не е неговото спомняне за фактите.

Нарастването на цените на природния газ принуди някои британски заводи за торове да затворят през последните седмици, което доведе до недостиг на CO2, използван за създаване на пенливостта на бирата и газираните напитки и за довеждане до безсъзнание на домашни птици и прасета преди клането.

Паниката на Острова расте, военните започнаха мобилизация на шофьорите!

Британското правителство, опитвайки се да предотврати недостига на месо и домашни птици, разшири извънредната държавна подкрепа и предупреди своите производители на храни да се подготвят за 400% увеличение на цените на въглеродния диоксид.

Министри, включително Джонсън, многократно отхвърляха предположенията, че може да има недостиг на традиционни коледни ястия като печена пуйка, въпреки че някои доставчици са предупредили за тях.

Ужасът на Острова няма край: Иде неочакван коледен хаос!

Болсонару уточни, че Джонсън също така го помолил да помогне за увеличаване на бразилския внос на уиски от Великобритания, но добави в интернет предаването си, че това зависи от частния бизнес, а не от правителството му.