Великобритания и светът се прощават с кралица Елизабет Втора. След 11 дни, изпълнени с множество траурни церемонии, днес тя ще бъде изпратена в последния ѝ път в Уестминстърското абатство, след което ще бъде погребана в Уиндзор.

В Уестминстърското абатство се провежда церемониалната служба преди погребението на кралица Елизабет Втора. Тя е водена от главния свещеник на Абатството преподобният Дейвид Хойл.

Преди това от Уестминстър хол до абатството ще потегли оръжеен лафет, върху който ще бъде положен ковчегът на кралицата. Той ще бъде теглен от 142 моряци. Зад него ще вървят крал Чарлз Трети и принцовете Уилям и Хари. Този лафет е използван за първи път при погребението на кралица Виктория. А за последен път държавно погребение е имало през 1965 г, по време на погребението на Уинстън Чърчил.

Очаква се в 13.55 часа цялата страна да запази две минути мълчание.

Час по-късно ковчегът ще потегли за замъка Уиндзор, където ще има служба и погребение в тесен кръг.

Вчера в 20.00 ч. местно време беше запазена минута мълчание в памет на кралицата. До последно хиляди хора се редиха на опашка, за да се простят с най-дълго управлявалия британски монарх, преди вратите на Уестминстър Хол да бъдат затворени.

Принц Джордж и принцеса Шарлот, заедно с родителите им - принца и принцесата на Уелс, ще са част от траурната процесия днес. Повече от 2000 гости от целия свят присъстват на погребението на кралица Елизабет Втора, което ще бъде сред най-гледаните събития в съвременната ни история. Милиони се очаква да бъдат само телевизионните зрители.

Траурната церемония, която e в Уестминстърското абатство, започна малко преди обяд. На нея присъстват стотици високопоставени лидери и политици от цял свят, сред които и българският президент Румен Радев. 

По-късно през деня ковчегът на кралицата ще бъде пренесен с кралска катафалка в замъка Уиндзор и поставен до този на съпруга й принц Филип. 

Уестминстърското абатство вече започна да се изпълва с опечалени, предаде Асошиейтед прес. 

Хората започнаха да влизат и да заемат местата си в готическото средновековно абатство малко след 10:00 ч. (българско време).

Уестминстърското абатство е мястото, където през 1947 г. Елизабет Втора сключва брак. Шест години по-късно там се провежда и церемонията по коронацията ѝ.

Погребението на британската кралица започна със затварянето вратите на 900-годишната Уестминстърска зала в британския парламент, където през последните дни стотици хиляди граждани се сбогуваха с нея.

Камбаната на Уестминстърското абатство удари 96 пъти, колкото години е живяла кралицата.

Държавното погребение на кралица Елизабет Втора ще бъде "удивителна смес от грандиозна церемония и някои много дълбоки, но много обикновени думи", довери човекът, който ще води церемонията, цитиран от ДПА.

Главният свещеник на Уестминстърското абатство д-р Дейвид Хойл каза, че това ще бъде събитие "от мащаб, който не е нещо често срещано дори за" него.

Хойл каза още, че държавното погребение е нещо "наистина важно" и затова трябва да бъде визуално ефектно и грандиозно. Целта "отчасти е да си припомним значимостта на (Елизабет Втора), нейното място в историята, (важната й роля) за (Великобритания) и Общността на нациите", посочи той.

В същото време главният свещеник на Уестминстърското абатство отбеляза, че "това е погребение. Има скърбящо семейство. Личната скръб в основата на това наистина е важна."

Междувременно погребението на кралица Елизабет Втора налага Лондон да организира най-голямата операция в сферата на сигурността, провеждана някога в британската столица, предаде Асошиейтед прес.

Кметът Садик Хан каза, че траурната церемония представлява безпрецедентно предизвикателство за сигурността, тъй като стотици хиляди жители и гости на града ще изпълнят централните му части, а списъкът с официални лица включва 500 души, сред които императори, крале, кралици, президенти, премиери и други лидери от целия свят.

"От десетилетия не е имало подобно струпване на толкова много световни лидери на едно място", заяви Хан.  

Стюарт Кънди, висш представител на лондонската полиция, каза, че изключително сложната полицейска операция е най-голямата по рода си в историята на Лондон и ще е по-трудна и от тази за олимпиадата през 2012 г.

Днес британската столица е охранявана от над 10 000 полицаи. Стотици доброволци от въоръжените сили изпълняват организационни функции по маршрута на погребалното шествие. 

Това обаче е само най-видимата част от операцията по сигурността, която се ръководи от високотехнологичен център, разположен близо до моста "Ламбет" в района на парламента. Уличната канализация и кошчетата за отпадъци се проверяват и запечатват. По покривите са разположени полицейски наблюдатели, по улиците се движат служители на реда с полицейски кучета, река Темза е охранявана от военнослужещи от флота, има и конна полиция.