Бъдещата модернизация на перспективния руски самолет Су-57 до изтребител шесто поколение ще изиска от Русия изключително сериозни усилия и време. Това заявил в своя публикация в изданието The National Interest американският военен експерт Дейв Маджумдар.
Според него, неотдавнашните изявления на бившия главнокомандващ на руските ВКС Виктор Бондарев, че Т-50 (заводското означение на Су-57) може да бъде доработен до модел от шесто поколение, не трябва да се възприема буквално. За това е още рано да се говори и поради факта, че самият Т-50 по същество още не е пуснат в серийно производство.
 

Маджумдар също така отбелязва, че ВВС на САЩ съвместно с американския флот разглеждат перспективата за създаване на изтребител от 6-о поколение, обаче никакви конкретни характеристики за новия самолет не са обявени.
 
В Пентагона вече изучават предполагаеми варианти на наследника на Lockheed Martin F-22 Raptor, но американските военни извънредно педантично разглеждат различните по-нататъшни сценарии. За сега Щатите само се ориентират към 2030 г., по-нататък обаче не са помръднали.
 
По такъв начин, обобщава Дейв Маджумдар, не е ясно по какъв начин руските военни са определили изискванията, които да предявят към своите изтребители „в далечно бъдеще”. Той също така счита, че в този момент няма достатъчно основания да се прави извод, че Су-57 ще се окаже актуален в продължение на три десетилетия, заемайки през това време лидерско място в рейтингите на най-съвременните изтребители.
 
Експертът обаче допуска, че изявлението на Бондарев определено има някакви основания и в Русия може би действително се разработва нов боен самолет, като е напълно възможно той да бъде създаден на основата на обновен ПАК ФА (Т-50). По такъв начин, обобщава Маджумдар, модернизираният Су-57 ще бъде способен на много неща.
 
Превод и редакция: БЛИЦ