При встъпването си в длъжност Доналд Тръмп ще има работа с огромен на брой външнополитически проблеми, но украинската криза се откроява със своята важност и обърканост, пише National Interest. Достатъчно е да се каже, че именно събитията в Украйна станаха причина за максимално влошените руско-американски отношения от времето на Студената война.
По време на предизборната кампания Тръмп не веднъж е заявявал, че ще се стреми към уреждане на кризата в двустранните отношения, тъй като продължаването на сегашния външнополитически курс може да доведе единствено до надпревара във въоръжаването и повишаване на напрежението между НАТО и Русия.
 
За смекчаване на последствията от украинската криза, National Interest предлага три стъпки.
 
Първостепенната задача е да се намери компромис с Русия по Крим, например САЩ и ЕС няма да признаят формално принадлежността на полуострова към Русия, но и няма да настояват за неговото връщане на Киев.
 
Второ, страните трябва да се договорят за спазване на статуквото в Донбас и да постигнат ненакърнимо изпълнение на споразумение за прекратяване на огъня.
 
Трето, Русия и Европа да бъдат убедени заедно със САЩ да окажат на Украйна икономическа помощ. Според изданието, тя трябва да се заключава във възстановяване на разрушената инфраструктура и в изплащане на компенсации на бежанците и пострадалите по време на бойните действия.
 
Икономическата и политическата стабилност на Украйна е изгодна на всички, включително и на Русия, като Доналд Тръмп има възможност да предприеме мерки за връщане на отношенията с Москва в конструктивно русло и така да изведе света от опасната безизходица.
 
Превод и редакция: БЛИЦ