Ръководителят на Военния комитет на Северноатлантическия алианс Стюарт Пийч заяви, че НАТО продължава да не признава Крим за руски и призова Русия да напусне полуострова, предадоха осведомителните агенции, позовавайки се на съобщение на алианса.

Стюарт Пийч посочи, че руските власти трябва да спрат да подкрепят бунтовниците, които се сражават в източната част на Украйна. НАТО призова Кремъл да освободи украинските моряци, задържани при инцидента в Керченския проток.

През месец юли 2018 година генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът няма да признае Крим за руски, но не това е причината за изолацията на страната на световната сцена.

Русия анексира Крим през 2014 година, а заради конфликта в Източна Украйна Европейският съюз и САЩ наложиха икономически санкции на Москва. Светът не признава незаконното анексиране на Крим, а заради него Русия беше изключена от формата Г-8. Русия и НАТО се обвиняват взаимно в агресивни действия и провокации, а според ООН рискът от ядрена война е най-висок от времето на Втората световна война насам.