НАТО заяви, че вече разполага с достатъчно силно присъствие в Черно море, след като украинският президент Петро Порошенко призова страните членки на Алианса да изпратят там допълнителни бойни кораби заради напрежението с Русия, предаде АП.

Говорителката Оана Лунджеску заяви днес, че кораби на Пакта  редовно патрулират и провеждат учения в Черно море. Лунджеску подчерта също, че кораби на НАТО са прекарали в Черно море 120 дни през тази година в сравнение с 80 през миналата.

Представителката посочи, че няколко страни членки на НАТО патрулират и извършват разузнавателни полети в небето над региона, а България, Румъния и Турция, които са част в Алианса и граничат с Черно море, разполагат със свое собствено военно оборудване. Според Лунджеску НАТО вече има доста силно присъствие в Черно море. "Ние ще продължим да правим оценка на присъствието си в региона", каза още тя.

"Напрежението между Русия и Украйна в Азовско море ще бъде централна тема на срещата между министрите на външните работи на страните членки на НАТО и украинския външен министър Павло Климкин следващата седмица в Брюксел", съобщи Лунджеску. На срещата ще бъде обсъдено и предложението на Порошенко за разполагане на допълнителни кораби на НАТО в Черно море.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!