Решението е отговор на струпването на руски войници по западната граница НАТО укрепва източния си фланг и създава инфраструктура за отвръщане на възможна руска агресия, съобщи Ройтерс. Националният състав на батальоните, които ще бъдат разположени в балтийските държави и Полша, беше окончателно приет на среща на министрите на отбраната на алианса в сряда.
Преди заседанието шефът на НАТО Йенс Столтенберг създаде нов пост – помощник по разузнаването, който ще отговаря за наблюдението на ситуацията по източните граници на блока. “Ние не търсим нова студена война с Русия”, увери Столтенберг. Генералният секретар на пакта поясни, че в балтийските страни и Източна Европа се създават 4 бойни групи от близо 4000 души. Те ще бъдат подкрепени от 40 000 войници от силите за бързо реагиране на НАТО. По думите му това е в отговор на разполагането на 330 000 руски войници до западната граница.

"Само този месец Москва разположи балистични ракети в Калининград и отмени споразумение със САЩ за утилизация на плутоний”, обясни Столтенберг и обвини Русия, че продължава да подкрепя сепаратистите в Украйна. Според НАТО ракетите в Калининград биха могли да ударят по Полша и балтийските страни, въпреки че организацията не коментира дали Кремъл е струпал ядрени глави.