Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш нарече дискриминацията на жените – най-големия проблем на съвременността. Антонио Гутериш счита, че международната общност трябва да преодолее сериозните препятствия в борбата с дискриминацията и експлоатацията на жените, съобщиха световните медии.
В своето послание за Осми март, той заявява, че достигането на джендърното равенство, а също така и разширение на правата и възможностите на жените „се явява незавършената задача на нашето време и най-големият проблем в областта на правата на човека в днешния свят“.
 
По негови думи „в историята на защита на правата на жените е настъпил повратен момент“ и в наше време исторически насложеното неравенство, което способства за угнетението и дискриминацията „е привлекло толкова много внимание, както никога до сега“.

Айфеловата кула отбелязва Международния ден на жената с послание. На кулата се появи надпис „Действаме сега“. Това е името на ново френско движение за правата на жените, подобно на съществуващите в САЩ.
 
Повече от 160 френски актриси вече членуват в него.