"Ростех" обяви способността на БМП-3 да пробива бронята на танковете Abrams и Leopard 2.

На фона на доставките на Украйна на танкове Leopard 2, Challenger 2 и M1A2 Abrams "Ростех" обяви, че тези танкове няма да представляват значителна заплаха, тъй като руските бойни машини на пехотата БМП-3 ще могат да се справят с тях, което се ще бъде голяма изненада, пишат чуждите агенции.

Руските експерти отбелязват, че в този случай основният залог ще бъде направен не на основните и спомагателните оръдия на руската БМП, а на управляемата противотанкова ракета, за която се твърди, че може да пробие бронята на танковете на страни от НАТО.

„БМП има противотанкова управляема ракета и благодарение на системата за управляемо оръжие е възможно ефективно да се бори, включително с основните танкове на страните от НАТО“, казаха от "Ростех".

Една противотанкова ракета наистина е способна да поразява тежки танкове като Abrams, Leopard 2 и Challenger 2. Ограниченият обсег на изстрелване на такава ракета обаче може да се превърне в сериозен проблем, тъй като западните танкове са в състояние ефективно да поразяват цели на разстояние от порядъка на 8-8,5 километра, а обхватът на полета на противотанковата ракета е ограничен до разстояние от 5,5 километра.


Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук