САЩ са готови да нанесат изпреварващ превантивен удар с конвенционални оръжия по КНДР, ако са достатъчно уверени, че Пхенян действително има намерение да проведе шести пореден ядрен опит. Това предаде NBC, като се позова на източници от американското разузнаване.

По-рано властите на Южна Корея заявиха, че Пхенян може да проведе нов ядрен опит още този уикенд, който ще бъде посветен на отбелязването на 15 април на 105-ата годишнина от рождениято на първия лидер на КНДР Ким Ир Сен. 

NBC отбелязва, че в региона около Корейския полуостров вече са дислоцирани два бойни кораба на ВМС на САЩ с крилати ракети Tomahawk. При това единият от тях е само на 300 морски мили от мястото на възможното провеждане на адрения опит.

Освен това в американската военна база на остров Гуам вече са разположени тежки бомбардировачи от ВВС на САЩ, които са готови при първа заповед да излетят за нанасяне на удар по КНДР, отбелязва NBC.

Телевизионният канал напомня, че преди дни Пентагонът насочи към Корейския полуостров и ударна авионосна група начело със самолетоносача Carl Vinson. 

Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ