Насоченият към Корейския полуостров американски самолетоносач „Карл Уинсън” направи безпрецедентна от Втората световна война маневра в рамките на новата оперативна концепция за разполагане на ВМС на САЩ в Тихия океан, съобщи изданието Defense News.
Преди това беше съобщено, че ударната група начело с „Карл Уинсън” се отправя към западната част на Тихия океан, за да осигури присъствие близо до Корейския полуостров.
 
ВМС на САЩ разделят зоните за отговорност в Тихия океан по международната линия за промяна датите: Базираният в Япония Седми флот отговаря за западната част на Тихия океан и провежда по-интензивна подготовка; Базираните в базата в Сан Диего (Калифорния) сили на Трети флот като правило са изпращани в западната част на океана за подкрепа на операциите на Седми флот и винаги преминават под негово командване.
 
Този път силите на Трети флот на път за Южна Корея за първи път от Втората световна война ще преминат западно от разграничителната линия, без да преминават в друго подчинение.
 
Според американски медии, приетият през 2015 г. нов оперативен подход за разполагане на ВМС предполага, че в случай на въоръжен конфликт, например с участието на КНДР, в неговата зона се изпращат всички сили от Седми флот на САЩ, а корабите на Трети флот поемат част от неговите зони.

БЛИЦ припомня, че този самолетоносач акостира в Южна Корея преди месец. В неговата група влизат два разрушителя и крайцер с управляеми ПРО-ракети.

По-рано шефът на комитета на Съвета на Федерацията по отбрана и сигурност Виктор Озеров заяви, че изпращането на американската ударна групировка към бреговете на Корея може да подтикне ръководството на КНДР към необмислени действия.

 
Превод и редакция: БЛИЦ