32 самолета са участвали във въздушния бой между индийската и пакистанска авиация на 27 февруари, съобщава телевизионният канал NDTV.

Той цитира свои източници, според които ВВС на Индия са задействали осем изтребителя - четири Су-30МКИ, два модернизирани Dassault Mirage 2000 и два МиГ-21, от които единият е бил свален по време на жестоката схватка. 

Пакистан е вдигнал във въздуха 24 самолета, сред които осем F-16, четири Dassault Mirage III и четири JF-17 Thunder - изтребители- бомбардировачи, съвместна китайско-пакистанска разработка. 

NDTV разкрива, че останалите осем самолети само са съпровождали въздушната групировка, без да предприемат активни действия. 

Медиите съобщават още, че индийските пилоти са започнали да преследват пакистанските самолети, след като те започнали бомбардировка в близост до военни обекти покрай линията на сблъсъците  в Кашмир.

Командирът на авиационното звено Абхинандан Вартхаман (Abhinandan Varthaman) е атакувал F-16, използвайки срещу него ракета Р-73, но неговият МиГ-21 в същия момент е бил ударен от ракета AIM-120 AMRAAM. Вартхаман е успял да се катапултира, но е бил пленен от пакистанците, които са дали обещание да го освободят.

В Ню Делхи не уточняват детайли по случая, заявявайки, че индийската авиация е свалила един от пакистанските изтребители. Индийската преса е съобщила, че сваленият пакистански самолет е бил F-16, но от Пакистан опровергават тази информация, позовавайки се на факта, че на 27 февруари такава техника не е била използвана за въздушни действия.

Въздушната схватка и последвалото ескалиране на конфликта са се разраснали, след като индийската авиация е нанесла удар по лагера на терористичната групировка "Джаиш-е-Мохамед" в контролираните от Пакистан части на Кашмир. 

Същата групировка пое отговорност за извършеният на 14 февруари в Джаму и Кашмир терористичен акт, при който загинаха 45 души. 

Превод БЛИЦ