Бившият полицай в Минеаполис Дерек Чавин, обвинен в убийството на афроамериканеца Джордж Флойд, дори да бъде осъден, има право да получава пенсия, чийто размер за 30 години може да надхвърли 1,5 милиона долара, съобщава CNN.

Така законите на Минесота позволяват на 44-годишния Чавин да се пенсионира на 50 години. В същото време, независимо от изхода на съда, Човин има право да поиска пенсия, частично изплатена за сметка на данъкоплатците. Това няма да се случи, ако той доброволно се откаже от пенсията си и предпочита незабавно да получи всички средства, които преди това е превел в пенсионния фонд, пише "Поглед инфо".

Според изчисленията на Си Ен Ен, в случай на продължителна заслужена почивка от 55 години, Човин, като взема предвид различните надбавки, може да получава пенсия в размер на 55 хиляди долара годишно. Тази сума, като се вземат предвид редица фактори, може да надхвърли 1,5 милиона долара за 30 години.

Първоначално Шовин беше обвинен в убийство от трета степен, но след протестните митинги обвиненията бяха преквалифицирани в по-сериозни. Убийството от втора степен в Минесота се отнася до убийство или умишлено убийство, извършено без предварителен план. Наказанието за това може да бъде до 40 години затвор.

Погромът  в САЩ  е провокиран от  смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд в ръцете на полицията. Мъжът е погребан  в САЩ в сряда  .
Във връзка с вълненията президентът на САЩ Доналд Тръмп  призова  губернаторите и кметовете да ангажират националната гвардия. Комендантски часове са наложени в редица градове в САЩ, включително в столицата. Военните бяха прехвърлени в бази край Вашингтон.