Първите съобщения за огнище на пневмония в Китай започнаха да се появяват през декември 2019 г., достигайки своя връх в началото на 2020 г., когато повечето страни по света бяха принудени да преминат в самоизолация и строга карантина, а СЗО обяви за епидемията от коронавирус.

В същото време станаха известни подробностите за появата на новия вирус. Според данните на учените, вирусът е попаднал в човешкото тяло от прилепи в Китай, докато версията за извеждането на щама SARS-CoV-2 от лаборатория бе считена за малко вероятна.

Тогава мнозина започнаха да обвиняват жителите на Китай и да ги смятат за виновни за разпространението на епидемията, с която светът все още не може да се справи. Вярно е, че всичко се оказа далеч не толкова просто, колкото може да изглежда на пръв поглед.

Руският военен микробиолог Михаил Супотницкий е изказал мнението си, че коронавирусът изобщо не идва от Китай, както се смята. „SARS-CoV-2 се разпространяваше сред европейското население чрез единични случаи и локални огнища на COVID-19, но бе приеман от лекарите за грип или тежка пневмония“, коментира специалистът.

"В Италия, особено в северната й част и в Сардиния, преди няколко години бяха открити прилепи, заразени с вирус подобен на коронавируса. Тоест в тези региони отдавна съществуват екосистеми, съдържащи вируси, подобни на COVID-19. Там трябва да потърсите коронавируса", заявява Супотницкий.

Той е изтъкна увереността, че епидемията от коронавирус все пак ще приключи „Не мога да посоча месеца и годината, когато епидемията ще приключи. Мога само да кажа с пълна сигурност, че ще завърши. COVID-19 е инфекциозен процес с цикличен характер и следователно епидемията е циклична“, казва ученият.