Две армейски кучета, които са помагали да бъдат спасени хиляди животи по време на службата им в Афганистан, бяха пенсионирани миналата седмица и ще бъдат приспани, тъй като било невъзможно да се реадаптират в нов дом, пише The Sun.Белгийските овчарки Кевин и Даз са откривали експлозиви в провинция Халманд.Сега и двете очакват смъртоносна инжекция, след като досегашните им шефове са преценили се са "нестабилни" да бъдат преместени в нови домове.  Вбесен от това неблагодарно отношение спрямо животните техен треньор е започнал кампания за тяхното спасавяне.Двете белгийски овчарки са пенсионирани след десетки спасителни операции като специално тренирани кучета в Афганистан и ще бъдат приспани идната седмица.

Войници и треньори работят заедно с животните. Въпреки че след пенсионирането треньорите искали да си вземат кучетата, армейските шефове отказват.
Ядосаният треньор казва: "Хората, които работеха с тези кучета са разбити от тези планове. Няма правилник, според който кучето трябва да бъде приспано. Командващият офицер решава и това е. Това е толкова жесток начин да се отнесеш с тези животни, които са дали толкова много. Ние ще направим всичко възможно да ги спасим."

През 2012 г. имаше обществен гняв, след като The Sun разкри, че двете кучета, защитавали принц Уилям в базата в Афганистан, били приспани дни, след като той си заминал.

Превод: БЛИЦ