Реакциите в Брюксел след скандалните изказвания от записа на Националния съвет на “Продължаваме промяната” не спират вече трети ден. Либералът Мориц Кьорнер, депутат в Европейския парламент от Германия, публикува частта от обясненията на Кирил Петков за заобикалянето на правилата за влизане в еврозоната от страна на България.

“Твърди се, че Урсула фон дер Лайен тайно е обещала на българските правителствени преговарящи да приеме България в Еврозоната, дори ако страната не отговаря на необходимите условия за това. Трагична грешка. Еврокриза 2.0 е последното нещо, от което се нуждаем в момента”, заявява в Туитър Мориц Кьорнер.

Когато Петков обяснява пред Националния съвет за разговора си с председателката на Европейската комисия, той казва, че Урсула фон дер Лайен е обещала съпорт, но с молба от нейна страна, “да не бъде цитирана”.

Разбра се какво ще прави Кирил Петков в Братислава, тича да целува ръката на... СНИМКА

Петков обаче огласява пред членовете на НС на ПП разговора, а след като депутатът Радостин Василев предостави записа на медиите на специална пресконференция, от Брюксел говорител на Европейската комисия първоначално нарече записа “с неясен произход”.

“Това, което е ясно е, че има критерии, които се отнасят за влизането в Шенген и председателят беше много категорична в своята подкрепа и за България, и за Румъния що се отнася до влизането им в Шенген, мисля, че това стана много ясно. Има и много ясни критерии за влизането в еврозоната.

Разбира се, председателят и цялата Комисия, нека ви припомня, че не е само председателят, а цялата Комисия, а после и Съветът на ЕС са тези, които преценяват много прецизно дали критериите са изпълнени, за да бъде взето такова решение. Но по принцип не коментираме такъв сорт обвинения и записи, които излизат на бял свят”, заяви Ерик Мамер в петък.

 

 

В събота обаче се наложи Европейската комисия отново да излезе с позиция заради продължаващите въпроси около “заобикалянето на правилата” за България. Европейската комисия потвърди за БНТ, че Урсула фон дер Лайен и Кирил Петков са поддържали комуникация.

Председателят на Еврокомисията и Петков са обсъждали важни за България теми, включително Еврозоната и приемането ни в Шенген. Позицията на Фон дер Лайен и по двете теми е ясна, казват от Комисията.

Фон дер Лайен е потвърдила подкрепата си за приемането на страната ни в шенгенското пространство. Влизането в еврозоната е процес, чиито изисквания важат за всички държави, а всички правила трябва да се спазват, допълниха още от ЕК.

Източник: Труд

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук