САЩ имат мисия в България за специалния пратеник и координатор на Центъра за глобално ангажиране към външното министерство във Вашингтон – Джеймс Рубин, пише Труд бг.

Той ще посети страната ни през настоящата седмица, съобщава Държавният департамент на Щатите.

Според официалното съобщение Рубин трябва „да засили подкрепата за инициативи за борба с дезинформацията“.

Първо пратеникът ще участва във форума за регионална сигурност GLOBSEC 2023 в словашката столица Братислава, където е и съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Сред говорителите на събитието е и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. GLOBSEC 2023 продължава до 31 май.

След това Рубин ще посети България и Белгия. За София и Брюксел програмата му гласи, че „ще се срещне с представители на местното правителство и ЕС, както и с представители на гражданското общество, за да засили подкрепата за инициативи за борба с дезинформацията".

Причината - "продължаващите усилия на Русия и други играчи, които разпространяват дезинформация, за да подкопаят демокрацията и националната сигурност, и как нашите народи могат колективно да се противопоставят на заплахите в информационното пространство".

Миналия месец Рубин беше в Скопие за срещи с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски и президента Стево Пендаровски, като темата бе борбата с дезинформацията, манипулираната информация и други заплахи в информационното пространство на Западните Балкани, съобщи тогава БТА.

Джеймс Рубин е с 35 години кариера в дипломацията и с опит като политически съветник, преподавател е в "Оксфорд", Колумбийския университет и LSE, а също така е коментатор и анализатор за издания като Politico и телевизия Sky News. В Държавния департамент работи от 15 декември 2022 г.

През 1989-1993 е член на екипа на настоящия президент Джо Байдън в Сената.

При администрацията на президента Бил Клинтън е помощник-държавен секретар и основен говорител на Мадлин Олбрайт, както докато тя беше държавен секретар, така и докато бе представител на САЩ в ООН. През 1999 г. му е възложено да бъде специален преговарящ за разпускането на Армията за освобождение на Косово.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук