Коронавирусната ваксина на AstraZeneca, която преди това е била сертифицирана в ЕС, е ефективна, но германците са малко скептични към нея поради лоша информационна кампания. Това заяви професор Франк Т. Хуферт, ръководител на Института по микробиология и вирусология в Медицинския институт в Бранденбург, пише "Фокус".

Според института "Робърт Кох" в момента в складовете в Германия има над един милион дози ваксина от англо-шведската компания AstraZeneca, а в близко бъдеще ще бъдат доставени още 1,7 милиона дози в страната.

Според националния план за ваксинация, приет в Германия, приоритетната група за получаване на ваксината включва хора на възраст над 80 години и служители на домове за възрастни хора, както и интензивни отделения в болниците. След тях са хора над 70-годишна възраст и пациенти с определени заболявания.

Ваксината на AstraZeneca се използва в Германия за ваксиниране на хора на възраст под 64 години. Поради това голям брой дози остават непотърсени досега, въпреки общия недостиг на ваксини за коронавирус.

Германското правителство също така посочва, че ваксината AstraZeneca е сертифицирана по общ начин в ЕС, но е препоръчана от германския регулатор за употреба за определена възрастова група, тя е ефективна и безопасна ваксина, заяви официалния говорител на правителството Щефен Зайберт.