Сериалът „Октопод“, който разтърси поколения българи, се завърна в ефира на БНТ 2. Брутални престъпления, търговия с оръжия, сделки с наркотици. На власт са мълчанието и страхът. Сицилианската мафия е пуснала пипалата си навсякъде. Битката срещу нея се превръща в лична мисия за комисар Корадо Катани – това е сюжетът на един от най-популярните криминални сериали. 

Първите четири сезона, които са с участието на комисар Катани (в ролята е Микеле Плачидо), остават и до днес една от най-гледаните продукции у нас. Всички чакаха пред малкия екран какво ще се случи на смелия комисар Катани. А когато той загуби живота си в неравната битка с мафията – мъката на зрителите беше неутешима. Всъщност самият актьор "убива" Корадо и то не защото му писва да играе в сериала. Когато Плачидо снима сезон 4, му предлагат роля в Шекспирова пиеса. Актьорът е голям фен на световната класика и веднага приема офертата.

Микеле Плачидо всъщност наистина е бил полицай. След завършване на средното си образование служи в армията, а по-късно бъдещият актьор се присъединява към полицията в Рим. Но неочаквано за всички се увлича по театъра и постъпва в Академията за драматично изкуство. И от 1969 г. започва да играе активно на сцената.

Характерът на италианския актьор се формира от руските писатели. Многократно в интервютата си Микеле признава, че е израснал и се е формирал като личност, четейки произведенията на Пушкин, Толстой, Чехов и др. Актьорът посещава Санкт Петербург почти всяка година. Той нарича града на Нева удивителен, разпален от поезията на Пушкин.

Микеле Плачидо е многодетен баща. Актьорът е женен три пъти и има четири деца от различни съпруги, а има и извънбрачен син. Днес, макар и на 74 и с посивели коси, все още е чаровен. Третата му съпруга, актрисата Федерика Винченти, е с 37 години по-млада от него. Двамата се женят през 2012 г., когато синът им Габриел вече е на шест.

Изглежда този брак е за цял живот, тъй като Плачидо в крайна сметка реши да спре до тук. Той все още работи, а в неделя обича да урежда семейни вечери, където идват негови роднини и ... бивши съпруги. Микеле признава, че се радва на тихо семейно щастие и казва, че дори фамилията му „Плачидо“ се превежда като „спокоен“.