"Кралица Елизабет II взе на прицел световните лидери, които "говорят", но "не правят" достатъчно за изменението на климата, имайки предвид тези, които не участват в предстоящата среща на върха COP26", съобщи АФП.

Кралица беше чута да прави забележките си по микрофона, докато откриваше Уелската асамблея в Кардиф в четвъртък.

Тя каза на Елин Джоунс, председател на парламента: "Наистина е дразнещо, когато те говорят, но не правят нищо".

Всички погледи са насочени към срещата на върха на ООН за климата в Глазгоу, която започва на 31 октомври, както и към това дали ще присъства китайският президент Си Цзинпин.

Кралицата, принцовете Чарлз и Уилям, както и други високопоставени кралски особи ще присъстват на събитието, уточнява БГНЕС.

Коментарите на Елизабет II идват след публичните изказвания тази седмица на нейния син - принц Чарлз и на нейния внук - принц Уилям.

Дългогодишният природозащитник Чарлз заяви пред ВВС, че се притеснява, че световните лидери "само ще говорят", вместо да приложат "действия на място".

В отделно интервю за телевизията принц Уилям призова за нещо повече от "умни приказки" и порица космическия туризъм: "Нуждаем се от някои от най-големите мозъци и умове в света, които да се опитат да поправят тази планета, а не да търсят следващото място, където да отидат да живеят".

Участниците в срещата ще се опитат да убедят големите развиващи се икономики да направят повече за намаляване на въглеродните си емисии и да накарат богатия свят да отпусне още милиарди, за да помогне на по-бедните страни да се адаптират към изменението на климата.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!