Наемите в голените градове по света нарастват, а наемателите често са принудени да наддават, за да получат желания имот. В Лондон конкуренцията за жилища под наем е толкова голяма, че бъдещите наематели трябва да правят оферти, които далеч надвишават обявените цени, пише “Файненшъл Таймс”, цитиран от Труд бг.

Затова много млади хора са принудени да живеят с родителите си, защото заплатите им не стигат, за да си позволят дом под наем.

В Маями, САЩ Елиза Мейерс няколко месеца търси жилище под наем. За всеки наличен имот има тълпи от кандидат-наематели. И всеки път, когато хареса някой апартамент и позвъни на брокера, се оказва, че той вече е нает.

Накрая тя намира подходящо жилище, но трябва да плаща наем от над 3000 долара, което е много над първоначалния предвиден бюджет от 1600 долара.

В Берлин Роза казва, че заедно с настоящите є съквартирантки живеят в преотдадено от наемател жилище, който им взема 2,5 пъти повече от това, което плаща на собственика. Те плащат 1500 евро на месец, а наемателят, преотдал имота, плаща 600 евро, защото има по-стар договор.

Всички са жертви на глобалната криза с жилищата под наем, обхванала градовете след като отпаднаха ограниченията заради пандемията.

По-голямата част от бремето на кризата се поема от младите хора, казва Барбара Стрийнберген от Международния съюз на наемателите в Брюксел. “Младите хора се нуждаят и искат да бъдат в градските центрове, за да учат и работят”, допълва тя.

След като все повече хора се връщат в офисите, наемите в Ню Йорк вече са с 10% по-високи спрямо март 2020 г. В Лондон средните наеми са 4% по-високи спрямо началото на пандемията.

Предлагането на жилища обаче е ограничено, защото през последните години жилищното строителство в САЩ и Великобритания беше силно ограничено. Това води до покачване на цените. В Лондон средната цена на жилищата е 529 882 паунда, показват данни на Имотния регистър.

Това е с 55 хил. паунда повече спрямо началото на пандемията. Високите цени на имотите принуждават много хора да продължават да живеят под наем вместо да си купят собствен дом.