Астронавтът на NASA Кристина Кох, Лука Пармитано - инженер от Европеската космическа агенция и руският космонавт Александър Скворцов (Роскосмос) се завърнаха на Земята.

След дълги часове подготовка тримата кацнаха в покритите със сняг степи на Казахстан в 4:12АМ EST или 0912GMT.
  Американката Кристина Кох подобри рекорд за най-дълга мисия на жена в космоса, престоявайки в Международната космическа станция почти 11 месеца или 328 дни. За нея това беше и първа космическа мисия.

Другите двама космонавти имат по 201 дни в МКС. Рекордът бе поставен на 28 декември, когато 41-годишната инженерка от Мичиган подобри досегашния рекорд за престой на жена в космоса - 289 дни на американката Пеги Уитсън през 2016-2017 г.
С това т.нар. Експедиция 61 на NASA приключи. Ето и планът на осъщественото кацане.
  Веднага след кацането руски медицински екипи, както и лекари от NASA и ESA, поеха тримата астронавти. Те помогнаха на Кох, Пармитано и Скворцов да излязат от космическата капсула и проведоха кратки физически прегледи, давайки време и на тримата да свикнат с гравитацията.

"Всички казват, че свикването отново с гравитацията е такава изненада, защото изведнъж трябва да работиш, за да вдигнеш собствените си ръце и, разбира се, краката си", каза Кох в интервю за медиите няколко дни преди да изпита първото си кацане.

"Тук дори не ми се е налагало да задържам собственото си телесно тегло, така че ще видим как става това", припомнят думите й от Space.com.

Кох, Пармитано и Скворцов изглежда бяха в добро настроение, тъй като веднага усетиха студа на открито за първи път от напускането на Земята.

NASA предаваше на живо операцията. Агенцията започна излъчване 18 минути преди астронавтите да навлязат в земната атмосфера.

Можете да проследите цялото кацане в следващото видео: